Érdemes hosszabb időn át használni a nikotintapaszt

MTI
megjelent:

Azok a dohányosok, akik az ajánlott kettő helyett hat hónapig használtak nikotintapaszt a leszokáshoz, nagyobb eséllyel hagyták el szenvedélyüket - közölték hétfőn amerikai kutatók.

A hatás azonban ebben az esetben is sokszor csak addig tartott, amíg maga a leszoktató kezelés, ezért a szakemberek szerint elképzelhető, hogy tartós kezelést igényel, ha a dohányzástól mentes kíván maradni az egykori függő.

Caryn Lerman, a Pennsylvania Egyetem munkatársa az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányában jelezte, hogy eredményeik alapján érdemes lenne átgondolni a jelenlegi kezelési irányelveket.

Lerman elmondása szerint a vizsgálatot azért kezdték, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a nikotinfüggés állapotát sok visszaesés jellemzi. A klinikai próbában 568 ember vett részt, aki napi tíz szálnál több cigarettát szívott, legalább egy éven át.

A csoport egyik fele két hónapig viselt nikotintartalmú tapaszt, majd hatóanyag nélkülit, a másik fele a teszt teljes, hat hónapos időtartama alatt nikotinos tapaszt kapott.

A végig aktív tapaszt használó dohányosok közül kétszer annyian mondtak le szenvedélyükről a 24. hét végére, mint ahányan az első csoportba tartozó emberek közül. Egy év elteltével azonban már nem volt különbség a két csoport között.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.