Mi csaphatja be a szondát? Tévhitek a véralkoholszinttel kapcsolatban

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Hazánkban a zéró tolerancia bevezetése sokak körében nagy riadalmat keltett, ugyanis számtalan hiedelem kezdett keringeni a jogosítvánnyal rendelkező emberek körében.

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés: Miért nem ihatunk egy korty alkoholt sem, ha vezetni fogunk, hiszen egy pohár bor vagy sör nem árt meg senkinek.

A vizsgálati eredmények viszont azt igazolják, hogy már minimális alkohol elfogyasztása is változást okozhat a viselkedésünkben: például megnő az önbizalom, nő a reakcióidő. Ráadásul ugyanazon mennyiségű alkohol elfogyasztására egyénenként változóan reagál a szervezet.

A véralkoholszint fokozatai

0.03 ezrelékes véralkoholszint > ez az érték a szervezetben lévő szénhidrátok átalakításából származik, nem befolyásolja a szervezet működését. Azoknál a személyeknél mérhető, akik nem fogyasztottak alkoholt.

0.5 – 1.5 ezrelékes véralkoholszint: Ezt a stádiumot ittasságnak nevezzük. Ennél az értéknél már nő az önbizalom, emelkedett hangulat jellemzi. Megnő a reakcióidő, csökken a térlátás, a finom mozgások összehangoltsága romlik, ami vezetésnél kifejezetten hátrányos.

1.5 – 2.5 ezrelékes véralkoholszint: Ez a részegség szakasza. A fent említett tünetek fokozódnak. Hányinger, hányás jelentkezhet.

2.5 – 3.5 ezrelékes véralkoholszint: Ez az érték már alkoholmérgezést jelez. Tudatvesztés, aluszékonyság jellemzi, semmilyen tevékenységre nem alkalmas a mérgezett.

3.5 ezrelékes véralkoholszint < a mérgezett eszméletét veszti, kómába esik.

Teszt Alkoholfüggőségi teszt kitöltése

Mi csaphatja be a szondát?

A köztudatban a legnagyobb zavart a különböző alkohol tartalmú bonbonok például konyakmeggy, dianás cukorka, kávé, cigaretta, töltött káposzta vagy a mentolos szájvíz „dilemmája” okozta.

Ennek orvoslására és a közhiedelmek feloszlatására kísérleteket végeztek a különböző termékekkel.

Néhány konyakmeggyes bonbon elfogyasztását vagy a reggeli szájápolás részeként a mentolos szájvíz vagy szájspray használatát követően, a szonda megfújása akár pozitív eredménnyel is végződhet.

Ebben az esetben jelezni kell a problémánkat és kérni kell, hogy néhány perc múlva ismételjék meg a vizsgálatot. 5-10 perccel később az eredmény már egyértelműen negatívvá válik.

Ennek megfelelően kerüljük vezetés közben az alkohol tartalmú bonbonok fogyasztását, mert ezzel elkerülhető a téves eredménnyel járó kellemetlenség.

A mentolos szájvíz használata után néhány öblítés tiszta vízzel már kizárja a tévesen pozitív eredményt.

Bizonyos gyógyszerek, mint például a svédcsepp, magas alkoholtartalommal bír, ezek használata odafigyelést igényel. Minden kétes esetben vérvizsgálat végzése szükséges, az alkoholfogyasztás megerősítése vagy kizárása végett.

Szociális ivók és nagyivók
A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő.
Az alkoholfogyasztási szokásokról és az alkoholizmusról

Mit fogyaszthatunk nyugodt szívvel?

A kávé, cigaretta vagy néhány dianás cukorka elszopogatása nem okoz fennakadást, a szonda nem jelez tévesen pozitív értéket.

Továbbá felmerült az is, hogy egy nagy adag töltött káposzta elfogyasztását követően a gyomorban zajló erjedési folyamatnak köszönhetően, olyan savak és gázok képződnek, melyeket a szonda kijelez.

Ez a vizsgálati eredmény is negatív értékkel végződött, a közhiedelemmel ellentétben szonda nem jelezett tévesen.

Az Anonim Alkoholisták

Ha az elhatározás megszületett, számos módszer van arra, hogy az alkohol rabságából kiszabaduljon a függőségben szenvedő. Egyik lehetséges út az AA, azaz az anonim alkoholisták csoportja.
Az Anonim Alkoholisták

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.