Mennyire ártalmas a dohányzás?

MTI
megjelent:

Nem szünetel a harc a dohányzók és a dohányzást ellenzők tábora között. A hatóságok mindinkább az utóbbiakat erősítik, s vannak magyarországi települések, ahol már szabadtéren sem mindenütt engedélyezett a "füstölgés".

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC - és Pulmonológiai Intézet vezető főorvosa szerint azonban még messze vagyunk attól, hogy tüdőgyógyászként megnyugtatónak ítélhesse e csata kimenetelét.

- Főként a fiatal korosztály dohányzási szokásai aggasztóak - bocsátja előre Kovács Gábor. - Nem veszik tudomásul, hogy minden elszívott cigaretta a későbbi, esetleg húsz, harminc év múlva jelentkező krónikus betegségek lehetséges kialakítója! A dohányzás ugyanis valamennyi szervünket károsítja, és ezt az orvostudomány már a múlt század hatvanas évei óta tényként kezeli.

Azt is tudjuk, hogy a dohányzás nem csak rossz szokás, hanem szenvedélybetegség, olyan függőség, melyet gyógyítani kell, szakember közreműködésével. Elhagyásával a vele összefüggő, hozzá kapcsolódó betegségeket is meg lehet előzni. Leginkább veszélyeztetettek a 18-20 évesek. A 20 évesnél fiatalabbak egyharmada rendszeresen dohányzik, 16 százalékuk nikotinfüggő és 72 százalékuk kipróbálta a dohányzást.

Aktív és passzív dohányzás - mások a veszélyek

A főorvos szerint az aktív és passzív dohányzás egyaránt veszélyes és káros, bár különböző a hatásuk.

- Az aktív dohányzás során a magas hőfok miatt másfajta kémiai anyagok szabadulnak fel és jutnak be a tüdőbe, mint amikor csak kéretlenül kapunk a füstből: az anyagok egy része karcinogén, vagyis rákkeltő. A passzív dohányzásnál pedig nagyobb mennyiségű szénmonoxid jut a szervezetbe - magyarázza.

Az ártalmak nagyságát befolyásolja a naponta elszívott mennyiség, a cigaretta típusa és a dohányzás módja is, nevezetesen, hogy milyen mélyen szívja le a füstöt a páciens, és mennyi ideig tartja bent a tüdejében. Már régen megdőlt az a hazug reklámfogás, miszerint a füstszűrős cigaretta ártalmatlan.

Nem közömbös az életkor sem, - ha valaki túl fiatalon válik a dohányzás rabjává, a korai testi-lelki károsodás a későbbiekben krónikus betegségek előidézője lehet, köztük a leggyakoribb szív- és érrendszeri problémákért, daganatos betegségekért felelős. De szólni kell az úgynevezett "nyitott kapu" effektusról is, miszerint a masszív dohányos könnyebben lép a drogok felé vezető útra.

Nem véletlen, hogy népegészségügyi program született a dohányzás mérséklése érdekében, sokféle leszoktató program van forgalomban, melyek nem olcsók, de még mindig kevesebb anyagi áldozatot követelnek, mint a későbbi krónikus betegségek gyógyítása.

A főorvos szerint az iskolai tananyagnak mindenképpen tartalmaznia kell a dohányzás ártalmairól szóló részletes ismereteket, de már sokkal korábban, az óvodában is beszélni lehet ezekről, a gyermek értelmi színvonalának megfelelő formában. Sok családban éppen a legkisebbek figyelmeztetik a szülőt, a nagyobb testvért a cigaretta letételére, a dohányzás veszélyeire.

Fiatalkori passzív dohányzás

- A fiatalkori passzív dohányzásról keveset beszélünk, pedig igen nagy mértékű. Már az óvodások 40 százaléka passzív dohányosnak tekinthető, hiszen igen sok családban van dohányos családtag, olykor még a terhes anyák is hódolnak káros szenvedélyüknek.

Évente 10-15 csecsemő hal meg a titokzatosnak tartott bölcsőhalálban, aminek oka legtöbbször nem más, mint a szénmonoxid mennyiségének dohányzás okozta megnövekedése - állítja a főorvos.

"Ciki a cigi" - ez a találó és szerencsére gyorsan terjedő szlogen. De gyakorlati eredménye csak akkor lesz, ha egyre többen mondanak nemet a dohányzásra, és ha a fiatalok nem tekintik sikknek, jópofaságnak, felnőtt módinak, hanem felismerik valódi veszélyeit, és tudatos ellenzőivé válnak.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.