Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
frissítve:

A dohányzással járó ártalmak csökkentésének számos módja létezik. Nem kérdés, hogy az egészség megőrzése érdekében az arany standard a rászokás elkerülése és a leszokás támogatása. A dohányzás ártalmait ugyanis csak a rá nem szokás zárhatja ki, rászokás esetén pedig a mihamarabbi leszokás csökkentheti. (x)

A leszokással egyértelműen és az idővel arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Mivel a rendszeres dohányzással járó egészségkárosodás súlyos betegségterhet jelent az egyén és a társadalom számára is, fontos, hogy átfogó képet kaphassunk a dohányzás okozta ártalmak és az egészségveszteség összefüggéseiről, illetve az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

A dohányfüstben lévő toxikus és rákkeltő égéstermékek bizonyítottan milliók megbetegedését, leromló életminőségét és korai halálát okozták és okozzák mind a mai napig. Ezen nincs mit szépíteni. A dohányzási ártalmak ráadásul nemcsak az aktív fogyasztókat, hanem a környezetükben élő személyeket is érintik. Éppen ezért fontos feltérképezni az ártalomcsökkentés minden lehetséges szintjét, kiemelten támogatni a megelőzést valamint a leszokást bátorító vagy a dohányzást szigorító intézkedéseket. Azon felnőtt dohányosok számára pedig, akik mindezek ellenére sem szoknak le, ma már fellelhetők különféle alternatívák. A cél, a dohányosok létszámának tartós csökkentése.

A dohányosok egy része valamilyen okból nem kíván vagy nem tud leszokni

Ebből kiindulva az ártalomcsökkentés szintjei megfeleltethetők a dohányzás, a dohányfüstnek való kitettség és az egészségügyi kockázat csökkentését célzó intézkedéseknek, melynek logikája mentén (amennyiben a dohányos valamilyen okból nem szokik le) a füstmentes alternatívák választásának lehetősége is felmerülhet a felnőtt dohányosok körében. Ez azért fontos, mert ha valamilyen okból nem szokik le a felnőtt dohányzó, az alternatív technológiák választásával nemcsak egyéni kockázatcsökkentés érhető el, hanem a passzív dohányosokat érő ártalmak is jelentősen csökkenthetők.

A füstmentes technológiák az égés kiküszöbölésével működnek, így használatuk során nem füst, hanem aeroszol keletkezik.

Kibocsátott káros anyagok tekintetében tehát a különféle füstmentes technológiák használata jelentős ártalomcsökkentést jelenthet a cigarettázáshoz hasonlítva, de fontos hangsúlyozni, hogy a kibocsátott káros anyagok mennyiségének csökkenése valószínűleg nem egyenes arányos az egészségkárosodás veszélyének csökkenésével, illetve a füstmentes technológiák használata esetében is vannak fennmaradó ártalmak. Jelenlegi tudásunk szerint a dohányzás egészségkárosító hatásait nem lehet kikerülni, azok minden esetben életminőség-romlást fognak okozni.

Mit tegyünk?

Összességében elmondható, hogy a rá nem szokást és a leszokást szükséges mindenekelőtt támogatni az egészség megőrzése érdekében, hiszen a dohányzás okozta ártalmak kiküszöbölésének továbbra is kizárólag ezek a lehetséges módjai. Ezt a törekvést nem szabad feladni a sikertelen leszokási kísérletekkel. Ma már több alternatíva ismert, így a relatív ártalomcsökkentés lehet a dohányzás okozta megbetegedések és halálozás elleni harc egy kiegészítő eleme is, ami egyéni és populációs szinten is javíthat a füstbe borult összképen.

Felhasznált irodalom:

  • IOM (Institute of Medicine), 2012, Scientific Standards for Studies on Modified Risk Tobacco Products. Washington, DC: The National Academies Press.
  • Schaller JP et al. Evaluation of the THS 2.2. Part 2: Chemical composition, genotoxiciity, cytotoxicity and physical properties of the aerosol. Regul. Toxicol. Pharmacol. 2016;81 Dsuppl. 2:S27-S47
  • Ludicke, F. et al. (2019) Effects of Switching to a Heat-Not-Burn Tobacco Product on Biologically Relevant Biomarkers to Assess a Candidate Modified Risk Tobacco Product: A Randomized Trial. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-18-0915
  • Wong, E.T. et al. (2018) Lung inflammation, emphysema, and lung cancer development in A/J mice in response to chronic exposure to aerosol from a heated tobacco product and cigarette smoke.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.