Drogok és veszélyeik: az LSD

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót válthat ki használójánál.

A téma cikkei
6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

1938-ban Albert Hofmann fedezte fel az LSD-t egy rozsokon élősködő gombafaj, az anyarozs kutatása során. Hallucinogén hatására 1943-ban derült fény, majd hihetetlen népszerűségre tett szert. Pszichiáterek ezzel próbálták modellezni a pszichózisokat, költők, művészek művészetük kibontakoztatására használták, a hippikorszakkal érte el fénykorát, majd fokozatosan háttérbe szorult.

Az LSD egyre sokasodó "rossz utazások", a szer hatása alatt elkövetett öngyilkosságok miatt a 60-as években betiltották. Az utóbbi években azonban ismét kezd előtérbe kerülni. Leggyakrabban bélyeg formájában lehet hozzájutni, de előfordulhat folyadék, cukorka formában is. Gyakran szennyezik egyéb drogokkal, vegyi anyagokkal, ami befolyásolhatja a hatását.

A szájnyálkahártyájáról kerül a véráramba. A hatás 1,5-2 óra alatt jön meg, maga az „utazás” 8-12 óráig tart, majd egy több napig tartó reintegrációs fázis következik, ami alatt a személy visszailleszkedik a valóságba. Enyhe befolyásoltság akár hónapokig is jelen lehet.

Milyen hatása van az LSD-nek?

Az LSD a szerotonin szintet befolyásolja, általános aktiváló hatása van. A pupillák kitágulnak, emelkedik a vérnyomás, pulzusszám, testhőmérséklet, vércukorszint, gyakori a verejtékezés, fejfájás, hányinger, remegés. A pszichés élmény, a kábultság jellege erősen függ az adott személy hozzáállásától, elvárásaitól, illetve a trip (utazás) körülményeitől.

Szokatlan megvilágosodást, korábbi életesemények megértését, a személyiség objektív vizsgálatát, az érzékszervi észlelések jelentős változását (látható hangok, szagolható színek), transzcendentális élményeket élhetnek meg használói, de „bad trip” esetén erős félelmeket, szorongást, komoly paranoid tartalmakat, félelmetes hallucinációkat (démonok, ördögök) is megtapasztalhatnak. A menekülés könnyen vezethet öngyilkossághoz. Az időérzékelés megváltozik, ez mind a kellemes, mind a kellemetlen élmények érzetét erősen megnyújthatja.

Az LSD használatát követően hónapok, sőt évek múlva is előfordul a flashback jelensége, mikor a korábbi „utazás” élményei néhány percre beugranak. Az LSD bevételét követően 3-4 napos erős tolarencia alakul ki, azaz újabb adagok nem váltanak ki hatást, de ezt követően a szokásos adag kiváltja a hatást. Tartós alkalmazás esetén komoly mentális zavarok alakulhatnak ki.

Drogok
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait!
Drogok és hatásaikat a WEBBetegen

(WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.