Drogok és veszélyeik: az extasy

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Az extasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziót érezhetnek, de akár halált is okozhat a nagymennyiségű fogyasztása.

A téma cikkei
6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

Az extasy úgynevezett party drog, a modern house, rave, techno party-kal kapcsolatban került előtérbe használatuk. Fehér por, melyet tabletta vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. Gyakran különböző ábrákat is nyomnak a tablettákra.

Átlagos hatóanyagtartalmuk 80-160 mg, de akár a duplája is lehet, illetve különböző helyettesítő szereket, vagy más szerekkel (pl. LSD) kevert változatokat is eladnak extasyként. Hatása egy órán belül jelentkezik, és kb. 4-6 óráig tart.

Az extasy a party zenék élvezhetőségét különösen megnöveli, a monoton zenével együtt egyfajta transzállapotot eredményez. A szer használata során erősen emelkedik a pulzusszám, vérnyomás, kiszárad a száj, a szervezet sok vizet veszít, előfordul szédülés, verejtékezés, nagyobb dózisok esetén speedre jellemző hatások.

Jellemző a boldogságérzés, a minden rendben van érzése, bizalom, szeretet érzés, oldódnak a gátlások, az egyén könnyebben belemegy olyan dolgokba, amibe más körülmények között nem menne. Fokozódik az érzékszervi érzékenység, csökken a fájdalomérzés.

A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziós tüneteket panaszolnak. Tartós használat során a fogyasztók arról számolnak be, hogy a szer hatása csökken, kiüresedik az élmény.

Az extasy használatának következményei

Szívbetegeken, súlyos máj- vagy vesebetegség esetén a szer fogyasztása halálos következményekkel is járhat, szintén gondot okozhat a nagymennyiségű folyadékvesztés is.

Az extasyt gyakran kombinálják más szerekkel. Leggyakrabban LSD-vel, a két szer jól kijön egymással, ez népszerű kombináció (candyflipping). Az alkohol fokozza a dehidratáció veszélyét, szintén veszélyes speed-del vagy kokainnal kombinálni, mert a stimuláló hatások összeadódnak.

Drogok és hatásaik
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait!
Drogok és hatásaikat a WEBBetegen

(Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.