Drogok és veszélyeik: a cannabis

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Az egyik legismertebb drog a cannabis, amely több mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz, továbbá a legális drogok mellett a leggyakrabban használt pszichoaktív szer. Rendszeres fogyasztás esetén nagyon gyakran függőség is kialakul.

Drogok és veszélyeik cikksorozat

6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: cannabis

A Cannabis Sativa (hasznos kender) akár 2-3 méter magasra is megnövő, jellegzetesen fogazott levelű, lágyszárú növény. Szabad ég alatt is könnyen megterem, de sok helyen (köztük hazánkban is) tiltják a termesztését, itt gyakori a melegházi nevelés.

Több, mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz. „Minden bajra enyhülést adó gyógyír”-ként ismerték, 1937-ig legális forgalomban volt, mint idegnyugtató szer. Ma is vita tárgya, hogy alkalmazható-e gyógyászati céllal (az USA több államában kísérleti jelleggel fel is írják), elsősorban rákos betegek fájdalomcsillapítására, kemoterápiás mellékhatások csökkentésére illetve glaucomás betegeknél a szemnyomás csökkentésére lehet alkalmas.

A cannabis a legális drogok (dohány, koffein, alkohol) mögött a leggyakrabban használt pszichoaktív szer. A kendernek elsősorban szárított virágait, esetleg leveleit, hajtásait használják, a virágokon, leveleken előforduló gyantás anyagból készül a hasis, mely préselt lapok vagy kockák formájában jut el a fogyasztóhoz.

A cannabist elsősorban cigaretta formájában használják fel, többnyire dohánnyal keverve (joint, spangli, dzsodzsó). Szívhatják pipán, bongon, vaporizeren keresztül. Ételekbe főzve, sütve is elfogyasztható. Belélegezve hatása 10-20 másodpercen belül jelentkezik, 2-3 órán át tart, a hatáshoz 2-3 slukk elég lehet. Ételben elfogyasztva hatása bizonytalanabb, lassabban jelentkezik, de akár4-6 órán át is tarthat.

A kender függőséget okozó hatóanyaga a THC (tetrahydrocannabinol), mely a központi idegrendszer kannabinoid receptorain keresztül fejti ki hatását, okoz függőséget. A növények nemesítése kapcsán egyre magasabb, akár 15-20 százalékos THC tartalmú egyedeket is kifejlesztenek.

Cannabis fogyasztásakor jelentkező hatások

A cannabis fogyasztása során gyorsul a pulzus, a szemek véreressé válnak, gyakori a száj- és orrnyálkahártya szárazsága, irritációs köhögés, ritkábban rosszullét, hányás, hasmenés is előfordul, nagyobb adagoknál felléphet koordinációs zavar, remegés, szédülés, ájulás.

A szerhasználók általában boldogságérzésről, feldobottságról számolnak be, úgy érzik, javul a kommunikációjuk, jobban megértik a többieket, kreatívabbak, újszerű asszociációk, fokozott érzékelések (pl. fokozott ízérzékelés) jelentkeznek, megváltozik az idő, tér és mélységérzékelésük.

Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?
Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei?

Oldódnak a gátlások, beszédesebbé válnak, de inkább passzív nézelődés jellemzi őket. Gyakoriak a hirtelen hangulatváltások.

Feltehetőleg egyéntől függően jelentkezhetnek „rossz utazások” is, mikor a szer fogyasztását követően szorongás, félelmek, lehangoltság, súlyosabb esetben pánik rosszullétek, érzékcsalódások, paranoid megnyilvánulások, akár pszichotikus állapot is jelentkezhet. Ennek pontos oka nem ismert, de tény, hogy azok között, akik kamaszéveikben marihuánát használtak gyakoribb a pszichotikus állapotok jelentkezése a későbbi években.

A cannabis-függőség kialakulása

A cannabishoz rendszeres fogyasztás esetén hozzászokás alakul ki, a rendszeres fogyasztók kb. fele függővé válik. A megvonásos tünetek azonban viszonylag enyhék (nyugtalanság, álmatlanság, rossz közérzet), feltehetőleg a lassú, hetekig tartó kiürülés miatt. Évekig tartó fogyasztás mellett megnő a kognitív, pszichés funkciók zavarának valószínűsége.

Ismert hipotézis, hogy a cannabis rendszeres fogyasztása az első lépcsőfok a keményebb drogok felé. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy többnyire személyiségfüggő, hogy valaki tovább lép-e, de a kender fogyasztásával az egyén olyan társaságba kerül, ahol könnyebben jut hozzá más, keményebb drogokhoz.

További drogok

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait.
Drogok és hatásaik

(Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.