Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

A dopping szó eredete nagyon érdekes. A dél-afrikában élő kaffer törzs nyelvén egy pálinkaféleségre utal, melynek bódító hatását egyes törzsi szertartások alkalmával használták. Később, ahogy a tiltott teljesítményfokozókkal kapcsolatos problémák egyre nagyobb teret kaptak, a szó fokozatosan bekerült a köztudatba.

Egy 1889-es angol nyelvű szótárban a dope kifejezést egy olyan narkotikus hatású keverékre használták, melynek fő alkotója az ópium volt és lovak teljesítményének fokozására alkalmazták. A dopping szó 1933 óta használatos mai értelmében.

Jogi értelemben doppingszernek ma azok a hatóanyagok, készítmények számítanak, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vagy annak valamely akkreditált laboratóriuma, illetve 2004 óta a World of Anti-Doping Agency (WADA) által kiadott tiltólistán szerepelnek.

A doppingszerek osztályozása

A kelet-ázsiaiak könnyebben átcsúsznak a vizsgálatokon
A kelet-ázsiaiak átcsúszhatnak a doppingteszteken egy náluk gyakori génvariáns miatt. De ugyanannak a „cinkos” génnek egy másik előfordulási alakja viszont doppingolónak mutathat ártatlan sportolót is - állapította meg egy nemrég nyilvánosságra hozott svéd tanulmány... Bővebben

A doppingszereket több szempontból is lehet osztályozni, úgymint eredetük, kémiai szerkezetük, hatásmechanizmusuk, felhasználási módjuk szerint. Ezen kívül az egyes sportágakban a sportág természetének megfelelően más-más doppingszerek alkalmazása érhető tetten.

Az élsportolók élete nem egyszerű, a világversenyekre való felkészülést bármilyen betegség felboríthatja. A doppinglistán szereplő anyagok ugyanis számos betegség, vagy kóros állapot kezelésére használatos gyógyszer hatóanyagai is lehetnek, vagy a gyógykészítmény összetevőiből, annak szervezetben történő anyagcsere-folyamatok során keletkezhet olyan anyagcseretermék, amely szerepel a tiltólistán. Nem is gondolnánk, hogy még egy egyszerű orrcsepp is problémákat okozhat.

Doppinglista
A hivatalos doppinglista a World Anti-Doping Agency (WADA) honlapján

Mégiscsak van kivétel?

Nem könnyít a sportolók helyzetén, hogy a doppinglistán szereplő szerek minden esetben tiltottak, még akkor is, ha azokat valamely kórállapot kezelésére alkalmazzák. Egyetlen kivételként az asztma kezelésére használt béta-agonisták említhetők, melyek közül egyes készítmények előzetes orvosi igazolás mellett alkalmazhatók inhalációs formában.

A vérdopping szintén tiltott. A vér oxigénszállító kapacitásának növelése ugyanakkor elérhető természetes módszerekkel is, például magaslati edzések során. A tengerszint feletti nagy magasságokban a levegő oxigénkoncentrációja köztudottan alacsony. A magassághoz az emberi szervezetnek adaptálódnia kell, amely során a vérben megszaporodnak a vörösvértestek, az oxigénszállítás hatásfoka nő. Ez pedig a sportteljesítmény szempontjából nagyon előnyös.

A táplálékkiegészítők is a tiltólistán

A manapság egyre-másra megjelenő táplálékkiegészítők is tartalmazhatnak olyan anyagokat, melyek a tiltólistán szerepelnek. Ma már az egészségfokozók ezen csoportját is vizsgálják, és elérhető a bevizsgált, biztonságosnak ítélt táplálékkiegészítők listája is.

Végül érdemes elgondolkodni azon is, hogy a doppingbotrány nélküli világverseny sem jelent automatikusan etikus versenyzést, hiszen számos olyan vegyület vagy módszer létezhet, amelynek kimutatására a laboratóriumok még nincsenek felkészülve, így a doppinglista bővülése várható.

Dr. Kónya Judit
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.