Az alkoholfüggőség gyógyszeres kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes frissítve:

Az alkoholizmus kezelésére ma már számos lehetőség van. A függőség leküzdésének első és legfontosabb lépése, hogy a páciens felismerje, hogy alkoholfüggő, és akarjon ezen változtatni. Ha megszületett az elhatározás, megkezdődhet a terápia, amelyet gyógyszeres kezeléssel lehet kiegészíteni az alkohol utáni vágy enyhítése céljából.

Az alkoholizmus kezelésében sosem a gyógyszereké a főszerep, csupán kiegészítő, gyógyulást, leszokást segítő funkciójuk lehet. Az érintetteknek gyökeresen változtatniuk kell életmódjukon és viselkedésükön. Tartós eredmény csak akkor érhető el, ha az alkoholizmust kiváltó okok és feltételek megváltoznak. A gyógyszerek szedésével önmagában nem érhető el leszokás, és nem akadályozható meg a visszaesés sem.

Az alkoholfüggő páciensek gyógyszeres kezelésére sokáig csupán diszulfiram hatóanyagú gyógyszer állt rendelkezésre. Azonban, ha valaki használta a gyógyszert és alkoholt ivott rá, különböző zavarok jelentkeztek, mint például arcidegrángás, fejfájás, hányinger, hányás, szívritmuszavar és vérnyomásesés. Mindez olyannyira elviselhetetlen volt, hogy az alkoholfüggők többségének sikerült is leszoknia. Mivel néhányan a kellemetlen hatások ellenére továbbra is rendszeresen ittak alkoholt, és ezzel egészségkárosodásnak tették ki magukat, ma ez a szer aligha kerül szóba a leszokás eszközeként.

A gyógyszereknek amellett, hogy segíteniük kell a leszokást és csökkenteni a visszaesés esélyét a következő követelményeknek kell megfelelniük:

  • Nem lehet pszichotróp hatásuk illetve mellékhatásuk sem
  • Nem okozhatnak függőséget
  • Nem léphetnek interakcióba az alkohollal
  • Nem lehetnek mellékhatásaik (különösen nem szabad, hogy károsak legyenek a májra)
  • Csak olyan pácienseknél alkalmazható, akik már a leszokás útjára léptek, és kevesebb alkoholt fogyasztanak.

Ön alkoholfüggőnek számít?

A tesztet a John Hopkins Egyetem orvosai fejlesztették ki, annak meghatározására, hogy kitöltőjük alkoholizmusban szenved-e.
Az alkoholfüggőségi teszt kitöltése

Mennyire hatékonyak a gyógyszerek?

Klinikai vizsgálatok szerint az acamprosat tartalmú gyógyszerek hatékonyabban segítik a leszokást, míg a naltrexon a visszaesés megakadályozásában eredményesebb. A kontrollcsoporttal összevetve az acaprosat-ot szedők körében 16 százalékkal nőtt a leszokási arány, a naltrexon pedig 21 százalékkal csökkentette a visszaesés esélyét.

Az alkoholfüggőségről való leszokást segítő gyógyszerekről általánosságban elmondható, hogy nem helyettesítik sem a többi leszoktatást célzó terápiát, sem a motivációt. Csak egy már kezelés alatt álló páciens terápiáját egészíthetik ki, miután a páciens elismeri önmaga és mások előtt, hogy alkoholfüggő.

A leszokás módszerei

Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat. Az alkoholizmus kezelésére alkalmas egységes séma nem létezik, mivel minden beteg esete más és más. Alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító, alkoholsucht.btonline.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.