Amy Winehouse halálának oka

MTI/WEBBeteg
megjelent:

Amy Winehouse szinte egyik pillanatról a másikra akart felhagyni az alkoholfogyasztással, egyes vélemények szerint éppen ez okozhatta a legyengült szervezetű énekesnő halálát. A későbbi halottkémi jelentés azonban nagy mennyiségű alkoholt mutatott ki az elhunyt énekesnő szervezetében.

A kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjas brit souldívát - aki a rhythm & blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgott rövid, de kiemelkedő sikerű karrierje során - testőre találta holtan július 23-án kora este az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásán. Az első halottkémi vizsgálat nem tárta fel egyértelműen a 27 évesen elhunyt énekesnő halálának közvetlen okát; a toxikológiai eredményre pedig várni kellett.

A családhoz közeli források a The Sunnak azt mondták: Amy Winehouse fel akart hagyni az ivással, ám nem fogadta meg azt az orvosi tanácsot, hogy ezt fokozatosan tegye. A halottkémi vizsgálat azonban néhány nappal később megerősítette, hogy Amy Winehouse nem fogyasztott kábítószert halála előtt, viszont nagy mennyiségben mutatott ki alkoholt a július végén tragikusan hirtelen elhunyt énekesnő szervezetében.

A jelentés Amy Winehouse súlyos fokú ittasságát állapította meg a halál bekövetkeztének pillanatában: a vizsgálati adatok szerint 416 milligramm alkoholszintet mértek 100 milliliter vérben, vagyis több mint az ötszörösét annak a 80 milligrammos felső tűréshatárnak, amelyet a brit törvények az autóvezetők esetében engedélyeznek. Az ügyben eljáró bírósági halottkém "szerencsétlenségnek" minősítette Amy Winehouse halálát; ez a törvényi meghatározás a nem természetes, de nem is szándékosan előidézett, nem bűncselekmény okozta halálesetekre.

__hirdetes_-

Fel akart hagyni az ivással

A vizsgálati jelentés szerint Amy Winehouse lakásában az énekesnő halála után három üres vodkásüveget találtak - két nagyot és egy kisebbet. A szerdai meghallgatáson - amelyen részt vettek a néhai énekesnő szülei is - ugyanakkor elhangzott, hogy Winehouse júliusban egészen halála napjáig nem fogyasztott alkoholt. Az énekesnő állítólag fel akart hagyni az ivással, ám nem fogadta meg azt az orvosi tanácsot, hogy ezt fokozatosan tegye. Édesapja, Mitch Winehouse a hamvasztás előtti zártkörű búcsúszertartáson - amint arról az egyik jelenlévő családi ismerős később a The Sun című bulvárlapnak beszámolt - feltárta, hogy az orvosok az alkoholbevitel fokozatos csökkentését javasolták a szenvedélybetegségeitől szabadulni próbáló leányának, aki azonban "erre képtelen volt ... mindent vagy semmit alapon hirtelen teljesen felhagyott az ivással".

Amy Winehouse-ról régóta köztudott volt igen súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal, és legutóbb idén májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán.

Az alkoholizmus kezelése

Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális probléma. Genetikai hajlam, látott-tanult minták szerepe és élethelyzeti események egyaránt lehetnek döntőek. Terápiás lehetőségek

Halálos alkoholmegvonás

Amy Winehouse

A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

Az italozás hirtelen felfüggesztése jelentősen hozzájárul a klinikai tünetek kialakulásához. A kórkép gyakoriságára jellemző, hogy az alkoholmegvonásos szindrómák átlagosan 5 százaléka torkollik delirium tremensbe. A terápia nélküli esetek 35 százaléka halálos kimenetelű, míg a kezelés az arányt 5 százalékra képes leszorítani.

A tünetek az utolsó alkoholfogyasztás után néhány órával kezdődnek, ám a tünetegyüttes csak 48-72 óra múlva bontakozik ki. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy kezdetektől orvosi felügyelet alatt álljon a beteg, mivel így a későbbi életveszély kivédhető, csökkenthető.

Bővebben a hirtelen alkoholmegvonásról a WEBBetege

Tüdő- és szívpanaszokat okozott a drogozás

Az énekesnőről régóta köztudomású volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre is szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszok miatt, és legutóbb májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán. A brit bulvársajtó "közeli ismerősökre" hivatkozva egy ideig azt is híresztelte, hogy Amy Winehouse a droghasználat miatt tbc-s lett, de ezt később hivatalosan cáfolták, az viszont ismert volt, hogy krónikus tüdőtágulat alakult ki nála, amelyet dohányzása is súlyosbított.

A tüdőtágulat közvetlenül nem, de szövődményei akár halálhoz is vezethetnek. A dohányzás elhagyása és a korán elkezdett kezelés növeli a túlélést, illetve a tüneteket enyhíti, javítja a tüdő állapotát. Rizikótényezői közül a dohányzás a legjelentősebb, illetve a különböző foglalkozási ártalmak (füst, por) és a légszennyeződés (szmog, ködös levegő). Kiemelendő a passzív dohányzás hatása is a betegség megjelenésében.

Bővebben a tüdőtágulatról a WEBBetegen

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.