Sosem késő abbahagyni a dohányzást

Független Hírügynökség
megjelent:

A dohányzás egészségkárosító hatása nem örökre szól: a leszokás rövid idő alatt csökkenti a dohányzással kapcsolatos halálozás kockázatát - derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

Ha egy nő abbahagyja a füstölést, már 5 évvel később lényegesen kisebb lesz nála annak a valószínűsége, hogy szív- és érrendszeri betegségben meghal, illetve körülbelül 20 százalékkal csökken a dohányzás miatti rákbetegségekben való elhalálozás kockázata.

Az összes halálok 13 százalékkal csökken azoknál a nőknél, akik legalább 5 éve nem gyújtottak rá, azokhoz képest, akik még cigarettáznak. A cigaretta elhagyása után 20 évvel az összes halálos betegség kockázata már ugyanolyan, mint azoknál, akik sosem dohányoztak.

A bostoni harvard Orvosegyetem kutatói csaknem 105 ezer nő 1980 és 2005 közötti adatait vizsgálták.

A megelőzés a legfontosabb

Azt is kimutatták, hogy a cigire való rászokáskor lényegesen nő a halálozási kockázat. Ezért a kutatásvezető, Stacey Kenfield szerint nagyon fontos megelőzni az iskolás korban való rászokást.

A kutatás eredményei a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelentek meg.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.