Rágó, tapasz, gyógyszer... - A leszokás szabályai

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

"A barátom már 10 éve dohányzik, most 26 éves. Szeretne leszokni, és mivel nem erős dohányos ezért rágót vettünk. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e a rágó mellett eleinte dohányozni, vagy ezt nem szabad?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dohányzás: A leszokás nehézségei

10 év után leszokni igen komoly erőfeszítés, és minden tiszteletem azoké, akiknek sikerül. Sajnos kevesen vannak, és Önöknek sem lesz könnyű, mert egy 26 éves ember életéből 10 év nem kedvező arány, ez bizony beállt életformát takar. Életformát váltani pedig nem (csak) tapaszon, rágón és egyéb furfangon múlik.

Nikotinfüggőségi teszt
Azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? A teszt kitöltésével megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

Nagy szerep hárul a leszokóra, de ugyanígy a munkatársakra, barátokra, stb., hogy mindenki segítsen, ne legyen csábítás, és legyenek mellette, ha éppen "elgyengülne" az elhatározása. A probléma itt az szokott lenni, hogy megy az elhatározás 1 hétig, 1 hónapig, fél évig, azután lazul a figyelem, vagy szórakozóhelyen megkínálja valaki, és hoppá, máris visszaesett. A rágó mellett nem tilos rágyújtani, de nyilván a cél az, hogy mihamarabb tegye le a cigarattát, és az igazi csata ezután kezdődik.

Ha elveszünk valamit (cigaretta), azt érdemes pótolni valamivel, ezért cigarettét utánzó eszközök, hagyományos rágógumi, rágcsálnivaló keksz és egyéb ötletek jöhetnek még szóba segítségként. Fontos kérdés még, hogy feszültség, stressz levezetésére gyújt-e rá, ha igen, relaxációs technikák tanulása és gyakorlása is hasznos lehet.

A legfontosabb kérdések a dohányzásról

Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg: A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el. Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg

Mit tartalmaz egy cigaretta? Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is. Melyek ezek? Mit tartalmaz a cigaretta?

Dohányosok táplálkozása - A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények. Dohányosok táplálkozása

Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy - A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában vannak annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni. Az első lépés persze minden esetben a valóban komoly elhatározás, enélkül eredmény eleve nem érhető el. Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

(WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.