Sötétben nehezen látok, furcsa érzés vezetni - A szemész válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Ötvenes férfi vagyok. Ha sötétben vezetek autót, akkor elvesztem a stabilitásérzésemet, nem tudom egy pontra fókuszálni a szemeimet, belefáradok abba, hogy próbálok fókuszálni, de nem megy. Keresztbefutnak a szemeim, úgy érzem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A leírt panaszok alapján rossz látási viszonyok mellett, intenzív figyelés során, fáradtan valószínűleg nemcsak közelre (olvasáshoz), hanem távolra (pl. vezetéshez) is szüksége lenne szemüvegre.

A kancsalító, jojózó érzés a szemizmok intenzív munkája miatt a kialakuló "izomlázra", görcsös fájdalomra, fáradásra utalnak. Szemészeti szakvizsgálatot javasolnék, ahol ellenőrzik, hogy távolra nincs-e szüksége szemüvegre.

A pontos tájékozódáshoz akár pupillatágító szemcsepp alkalmazására is szükség lehet a vizsgálat során. Mert amint írta, jó megvilágítás mellett a rendelőben akár hibátlanul végig is olvassa a táblát - sötétben, hosszú vezetés alkalmával viszont jelentkeznek a panaszok: szemkáprázás, fáradás. A fáradás miatt nem megfelelő a térérzékelés, a stabilitásérzés sem.

Kezdetben elegendő csak a vezetéshez viselni a szemüveget - viszont idővel a szemüveg az orrán fog maradni és belép észrevétlenül a szemüvegesek táborába.

Kontaklencse vagy szemüveg?
"Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana?" - Az Orvos válaszol rovat kérdéseiből. Kontaklencse vagy szemüveg?
Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett veszélyek

A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhatnak. Mire figyeljünk oda? A kontaktlencse viselésének rejtett veszélyei

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.