"A számítógép előtt sokszor kancsalítok, miért?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"A számítógép előtt ülve előfordul, hogy a jobb szemem beugrik az orromhoz és percekig kancsal maradok. Gyakoribb gondom, hogy amikor középen élesen látok egy kb. 5 miliméteres lyukon, körülötte úszkál valami mindkét szemen egyszerre, és percekig." A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Először a kérdés második felével kezdeném. Ha a megjelenő homályok nagyon gyorsan és teljes mértékben megszűnnek az általában a szem felszínén található könny film egyenetlensége miatt adódhat.

Gyakori pislogás kezdetben rontja, majd jelentősen javítja a látást. Ha ezek a foltok lassan úsznak és teljes mértékben nem szűnnek meg az inkább az üvegtest kocsonyás anyagának töredezettsége miatt észlelhető.

A bekancsalítás ritkább jelenség: ilyenkor általában a közeli munka során nagyon igénybe vett belső szemizmok görcse alakulhat ki.

Akik egyébként is szemüvegesek (+ dioptria) lennének körükben gyakoribb ez a jelenség. Pihentetés, szünet tartás, ha szükséges szemüveg viselése.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Cikkajánló

Kancsalság - Tünetek és kezelés

Dr. Papp Júlia, szemész
A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság a fiúkat és a lányokat ugyanolyan arányban érinti.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.