Jégárpa vagy daganat van a szememen? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Olvastam, hogy a visszatérő árpa esetleg daganat is lehet, és gyakran összetévesztik őket egymással. A kérdésem az lenne, hogy lehet daganat is, akkor is, ha a műtét után jelentkező jégárpáim maguktól elmúltak 1-2 hónap alatt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

Tisztelt Kérdező!

A daganatos elváltozás lehetősége akkor vetődik fel, ha ugyanazon a helyen újra és újra megjelenik az árpa, illetve sosem múlik el teljesen. Ha nyom nélkül megszűnik, akkor az nem jellegzetes a daganatra.

Az ismétlődő árpák – a higiénés dolgokon túl – jellegzetesen gyakrabban fordulnak elő cukorbetegekben. Ezért érdemes vércukorvizsgálatot is elvégeztetni.

Hogyan kezelhető az árpa?

A jégárpa és a szemárpa

WEBBeteg tudástár Az árpának nevezett kis duzzanat valójában a szem környékén lévő mirigyek gyulladása. Két típusa van: a szemárpa (hordeolum), ami a Zeiss-, a Moll- vagy Meibom-mirigyek akut gyulladás és a jégárpa (chalasion), ami a Meibom-mirigyek krónikus gyulladása. A szemárpa és a jégárpa tünetei, kezelésük

A szemhéj szélén nyíló mirigyek kivezetőcsövei hosszúak is lehetnek és előfordul – bár nagyon ritka –, hogy a távolabbi részei gyulladnak be. Ilyenkor szinte a kötőhártya áthajlásában jelentkezhet a duzzanat.

Ha van jelenleg árpája, minél hamarabb kezelni kellene – párakötéssel, kenőccsel, cseppel és ha szükséges, szájon át szedett antibiotikummal.

Ha elkerülhetetlen, sajnos megnyitás a következő lépés. Érdemes figyelni a helyét, hogy megszűnik-e teljesen vagy kiújul-e.

Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.