Fényvillanásokat láttam, miért? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

A bal szememmel fényfelvillanásokat láttam. Másnap reggel még mindig láttam, így elmentem szemorvoshoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

A bal szememmel fényfelvillanásokat láttam. Másnap reggel még mindig láttam, így elmentem szemorvoshoz. Kitágították mindkét pupillámat, és megnézte az orvos a szememet. Azt mondta, hogy az üvegtest kezd pókhálószerűen elfolyósodni, ez teljesen normális, ne foglalkozzam vele.
Tudomásom szerint nincs semmilyen belgyógyászati betegségem (cukorbaj, magasvérnyomás stb). Szeretném tudni, hogy mitől keletkezhet ez a leválás, az elfolyósodás. Lehet-e valamivel megelőzni?

Tisztelt Kérdező!

A fényfelvillanások hátterét minden esetben ki kell vizsgálni, mert valóban ritkán ugyan, de az ideghártya leválás állhat a tünetek hátterében. A szakmai előírások szerint megtörtént a pupilla megtágítása és a szemfenék, az ideghártya alapos vizsgálata.

Az üvegtest elfolyósodása, szerkezetének megváltozása sajnos természetes folyamat része. A kötőszövetek a szervezetben mindenütt átépülnek, változik a víztartalmuk stb. A szerkezet megváltozásával, a gél bizonyos helyeken elfolyósodik, és így üregek keletkeznek.

Szemmozgásra, testhelyzet változásra a fizika szabályai szerint mozdulnak el. Tehetetlenségük miatt kis húzást gyakorolhatnak az ideghártyára. Az új helyzethez idő kell, míg hozzá szokik a szervezet. További átépüléssel az elfolyósodás egyenletesebbé válik, a panaszok csökkennek.

Vitaminok és ásványi anyagok

A folyamatot lassítani lehet, megállítani nem: bő folyadék és vitamin (főleg C és A) fogyasztás, valamint az ideghártya regenerálódását segítő vitamin és ásványanyag komplex szedése segíthet. Fontos az étrend kiegészítők összetevőinek áttanulmányozása, mert a napi dózist figyelembe kell venni a zsírban oldódó - például A vitamin - vitaminok bevitelénél.

Ha jellegzetesen féloldaliak a tünetek akkor felvetődik még esetlegesen az azonos oldali nyaki erek szűkülete, elváltozása miatti átmeneti keringési zavar is. Érdemes lenne ilyen irányba is megvizsgáltatni magát.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.