Az ideghártya-leválás

Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált sejtekből áll. Az ideghártya-leválás (ablatio retinae) során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról.

Az ideghártya-leválás nem gyakori: évente tízezer emberre jut egy új megbetegedés. Az esetek 10 százalékában mindkét szem érintett.

Az ideghártya-leválás leggyakoribb okai

I. Az ideghártya elvékonyodott részein szakadás alakulhat ki.

A szakadásnál folyadék jut a rétegek közé, ami leválasztja az ideghártyát. Ezeket a területeket mindkét szemen rendszeresen kell ellenőrizni.

Fontos tudni!

Az ideghártya-leválás sürgős beavatkozást igényel, mert a tápanyag ellátás hiányát az ideghártya rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. Sajnos a látáskárosodás nem fordítható vissza, a látásvesztés végleges.
 • Az ideghártya „rácsos degenerációja” – nevét az elzáródott erek fehér rácshálózatáról kapta. Ez az elvékonyodás széli részen van, tünetmentes, rövidlátóknál gyakoribb.

 • Rövidlátás (myopia) – Az ideghártya-leválások 40-42 százalékában figyelhető meg legalább közepes fokú rövidlátás.

 • Régebbi típusú szürkehályog szemműtét, Sérülés, tompa ütés hatására kialakuló ideghártya szakadás – jellegzetes a sportsérülések (küzdősport, harcművészet stb.) során.

 • Nagyon ritka örökletes betegségek, egyes vírusfertőzések (pl. citomegália vírus) során az ideghártya elvékonyodik, sérülékenyebbé válik.

II. A szemgolyó belseje felől heges kötegek húzzák az ideghártyát.

 • Cukorbetegség okozta heges ideghártya elváltozások (proliferatív retinopathia).

 • Koraszülöttek heges ideghártya elváltozása (ROP).

 • Súlyos szemsérülés miatti hegesedés.

Kombinált retina leválásról beszélhetünk – ha az erős húzás miatt szakadások is kialakulnak az ideghártyán.

III. A leválást az ideghártya rétegei közötti másodlagos folyadékképződés okozza.

 • Érhártya daganata – melanoma, áttétek stb.

 • Gyulladás – ínhártya hátsó részének gyulladása, egyes vírusfertőzést kísérő ideghártya gyulladás (pl. gyenge immunrendszer mellett citomegália vírus fertőzés).

 • Kóros új erekből kilépő folyadék.

 • A szervezet egészét érintő betegségek – magas vérnyomás, terhességi vérmérgezés, alacsony vérfehérje-szint.

Figyelmeztető jelek

Az esetek körülbelül 60 százalékban észlelhetőek a jellegzetes bevezető tünetek az ideghártya szakadásakor és az üvegtestben lezajló változásokkor jelentkeznek.

 • Fényfelvillanások, „villámlátás”, melyek fokozódnak a szemmozgatáskor - az üvegtesti kötegek húzó hatása miatt idegingerület keletkezik az ideghártyában, amit az agy fény felvillanásként észlel.

 • Hirtelen nagy mennyiségű úszkáló homály észlelése „repkedő legyek” - az üvegtest hígulása vagy gyulladása során jelennek meg.

 • Vöröses-barnás gomolygó homály látása – az elszakadt érből kilépő vér eloszlása az üvegtestben.

 • „Dohányfüst” észlelése – a szakadás miatt barnás festékszemcsék szabadulnak ki az ideghártya festékes sejtjeiből.

A szakadás nélküli ideghártya leváláskor enyhébbek ezek a tünetek.

Ideghártya-leválás tünetei

A levált ideghártyának megfelelően látótérkiesés: a fényérzékelő receptorok (csapok és pálcák) nem egyformán érzékenyek a tápanyaghiányra. A sötétben látásért felelős pálcikák hamarabb pusztulnak el, így félhomályban észlelhető a látótérkiesés először. A világ fordított leképezése miatt az ideghártya alsó részének leválása miatt a felső látótérfélben nő a sötét terület, a kiesés: „a függöny lassan legördül”.

Heges leválás esetén a látótér-kiesés lassan növekszik, akár hónapokig néha évekig stabil marad. Ha folyadékképződés okozza a leválást a látótér kiesés hirtelen alakul ki és gyorsan növekszik.

Jelentős látásromlás akkor alakul ki, amikor az éles látás helye (sárgafolt) is elemelkedik, az is leválik.

Nagyobb bajt is okozhatunk

A folyadék helyzete követi a gravitációt – testhelyzettől függően változhat a folyadék, retinaleválás helyzete és így változhat a látótérkiesés megjelenése is. Függőleges fejtartás mellett a folyadék alul gyűlik össze, de az éleslátás helye megkímélt. Fekvő helyzetben viszont az éles látás helye van a legmélyebben és ezért itt választódik le az ideghártya – vakságot okozva. Az ágy fejvégét meg kell emelni!


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Legutóbb frissült: 2019.04.13 13:33
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Akut fájdalom
Nem szükséges mindig orvoshoz fordulni. De mikor kell mégis?
Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag, amely a szem térfogatának mintegy kétharmadát teszi ki. Vázát kollagén rostok alkotják, melynek...
A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással, rossz...
A cél a legkisebb időveszteséggel visszafektetni az ideghártyát a helyére, mivel a tápanyagellátás hiányát az ideghártya csak rövid ideig tudja károsodás...
A bal szememmel fényfelvillanásokat láttam. Másnap reggel még mindig láttam, így elmentem szemorvoshoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...
Kislányom 4,5 éves, és arra panaszkodik, hogy csillagokat lát. Elmondása szerint mindig lát kis fényeket reggel és este játék közben.Ezek sárga vagy...
Huszonhárom éves vagyok, 1989 óta cukorbeteg, 2008 októberében a jobb szememről leváltak a hártyák. Ön szerint műthető? Ha lehetséges, akkor mi ennek...