Milyen szemüvegkeretet válasszunk?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A szemüveg a látás egyik legfontosabb és talán legelterjedtebb segédeszköze. Nem érdemes kizárólag a divatot követni, sokkal fontosabb az egyén ízlése, stílusa. A jól megválasztott szemüvegkeret ékszer, öltöztet.

Szemüvegkeretek anyaga műanyag vagy fém lehet. A lencsetartó kiképzése alapján vannak tele-, damilos- és fúrt keretek. Ezeken belül már csak a tervezők, gyártók képzelete szab határt a keretek sokféleségének.

Fontos tudni
Gyermekkorban nincs „olvasószemüveg”, tehát a felírt szemüveget állandóan viselni kell nem csak olvasásához, vagy közeli munkához.

Gyermek szemüvegkeretek

A lényeg, hogy a gyermek szívesen viselje a szemüvegét. Érdemes bevonni őt is a keret kiválasztásába, mert nagyon fontos, hogy szeresse a szemüvegét. A gyermekkeretek és a szemüvegtokok általában színesek, figurákkal díszítettek.

Kényelem: fontos, hogy sehol ne nyomja a bőrt és az orrtámasztó műanyag papucs pontosan beállított legyen. Papucs nélküli keretet nem lehet megfelelően beállítani, könnyen lecsúszhat, ilyet nem érdemes választani.

Stabilitás: ehhez szükségesek az állítható orrtámaszok, valamint a szárak megfelelő „kapaszkodása”, mely a korbácsszárral érhető el. A korbácsszár alkalmazásával a hirtelen előrehajolás során sem csúszik le a szemüveg.

Méret: fontos az arc mérethez és a szemtávolsághoz igazodó keretméret. A túlságosan keskeny keret esetén a szár nyomja a halántékot, a széles pedig nem illeszkedik pontosan.

Biztonság: a telekeret praktikusabb, mert a lencse jobban illeszkedik. A fúrt vagy a damilos keret esetén a lencse sérülése, szélének lepattanása gyakoribb. A sérült szemüveglencse balesetveszélyes.

Súly: Érdemes könnyű keretet választani, mert az kevésbé nyomja az orrot vagy a fület és nem csúszik le olyan könnyen.

Felnőtt keretek

A keretválasztás ízlés dolga: mindenki a színvilágának, stílusának megfelelően választ, de azért érdemes néhány praktikus szempontot figyelembe venni.

  • Nagy dioptria értékhez érdemes úgynevezett „telekeretet” választani, melybe stabilan bele lehet csiszolni a lencsét. A keret eltakarja, a vastag lencseszélet, így optikailag szebb is.

  • Nagyfokú rövidlátás esetén a szemüveg lencse külső része felé vastagszik ezért érdemes kisméretű szemüvegkeretet választani, így a vékony középső lencserész lesz a keretben.

  • Olvasó szemüveghez kényelmes, könnyű keretet érdemes választani.

  • A fém keretek használatánál érzékeny bőrűeknek esetén allergia léphet fel. „Fémallergia” esetén műanyag keret vagy olyan fém keret javasolt, amelynek a bőrrel érintkező részei (orr támasz és a szárak) műanyagok. A titán keretek szintén használhatóak fémallergia esetén is.

  • Közepes vagy nagyfokú astigmia esetén a stabilabb „telekeret” javasolt, mert a fúrt vagy a damilos keret torzulása esetén a cilinderes lencse néhány fokos elfordulásával jelentős panaszok jelentkezhetnek.

  • Progresszív szemüveg választásánál ne legyen túl keskeny a keret, mert akkor nem lehet a megfelelő látócsatornát belecsiszolni.

Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.