Milyen gyakran érdemes kontaktlencsét viselni?

Dr. Cserháti Zoltán
Szerző: WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
rezidens

A kontaktlencsék egyik nagy előnye, hogy nincs kicsinyítő-nagyító hatásuk, vagyis nagyfokú rövidlátásban jobb látás érhető el velük, mint szemüveggel. Mivel a teljes látómező fókuszba hozható, ezért sportolás és vezetés közben tisztább látás érhető el vele, mint a szemüveggel.

A téma cikkei

3/1 A kontaktlencsék típusai
3/2 A kontaktlencsék viselése
3/3 A kontaktlencsék tisztítása

Amennyiben sokat vagyunk vízben, meg kell gondolnunk, hogy milyen típusú kontaktlencsét viselünk, mivel a vízben lehetnek baktériumok, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak - általában tilos felhelyezett kontaktlencsékkel úszni. Nagy előnyük, hogy nincsenek olyan visszaverődések, csillogások, mint szemüveg használatakor, valamint esztétikailag is szebb és kényelmesebben viselhetőek.

Hátrányuk azonban, hogy drágább, kevesebb oxigént engednek a szem felszínéhez, valamint nagyobb törődést igényel a felhelyezésük, tárolásuk stb. Lehetnek súlyosabb szövődményei is a viselésének, melyek akár a látást is veszélyeztethetik, ezért fontos meggondolni, hogy milyen típusú lencsét szeretnénk használni a látáskorrekcióra, mikor és meddig szeretnénk hordani.

A lágy típusú lencséknek van egyfajta általános besorolásuk, ami azon alapszik, hogy milyen gyakran kell megválni tőlük:

  1. Napi lencsék: egy napi használat után el kell dobni, minden nap újat kell használni, azonban fertőzések szempontjából ez a legbiztonságosabb.

  2. Eldobható lencsék: reggel kell betenni, este kivenni, majd tisztítani, tároló folyadékban tárolni és két héten belül ki kell dobni.

  3. Hosszútávon használható lencsék: hasonló a folyamat, mint az előző esetben, de csak havonta vagy negyedévente kell újra cserélni.

  4. Hagyományos (újra felhasználható) lencsék: hasonló a folyamat, mint az előzőekben, de csak félévente vagy évente szükséges cserélni.

Szabályok, amiket érdemes szem előtt tartani

Az egyik legfontosabb szabály, hogy éjszaka nem maradhat bent kontaktlencse, kivéve amennyiben speciálisan olyan lencséket használunk, amelyek ezt megengedik. Ez utóbbi esetben azonban nagyon pontosan kell követni a gyártó előírásait. Az első néhány alkalommal mindenképpen szemész szakorvos vagy optometrista segítségét kell kérni, hogy a felhelyezéssel, kivétellel kapcsolatos legfontosabb mozdulatokat megmutassa, és azokat begyakoroljuk. Mivel a napi rutin részévé válik egy idő után a kontaktlencse cseréje, ezért gyakran akaratlanul, figyelmetlenségből elkövethetünk néhány hibát.

KÖTELEZŐ

TILOS

Bármilyen panasz (homályos látás, könnyezés, fényérzékenység, fájdalom stb.) esetén szemész orvost felkeresni.

Félvállról venni a panaszokat.

Betartani a viselésre és cserére vonatkozó előírásokat.

Tovább hordani a kontaktlencséket.

Mindig tiszta, száraz kézzel nyúljon a lencsékhez.

Másnak odaadni a kontaktlencséket.

Tisztítani, fertőtleníteni, megfelelően tárolni a kontaktlencséket.

Nem betartani az orvosi előírásokat.

Mindig friss folyadékot használni az öblítésre, tisztításra, tárolásra.

Használt folyadékot használni.

Kiönteni a használt folyadékokat, kiöblíteni a lencsetartó tokot friss folyadékkal, majd kiszárítani.

Csapvizet, nyálat, palackozott vagy desztillált vizet használni a kontaktlencsék tisztításánál, tárolásánál.

Időközönként a lencsetartó tokot cserélni.

A szem egészségén ügyeskedni/spórolni.

Sminkelés előtt betenni a kontaktlencséket.

Sminklemosás után kivenni a kontaktlencséket.

Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidensForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Módosítva: 2019.07.14 13:33, Megjelenés: 2016.11.16 14:55

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

Akár -12 dioptria is korrigálható

Akár -12 dioptria is korrigálható

Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra a Sasszemklinikán

Száraz szem betegség

Száraz szem betegség

Folyton könnyezem, mégis száraz a szemem - Hogyan lehetséges ez? (x)

Szemhéj-remegés

A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai...

Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek...

Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok....

Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti...

A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat...

Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett veszélyek...

A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés...

Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld...

Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy...

Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?...

A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig...

A kontaktlencse ápolása: szabályok és...

A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a...

Kontaktlencse vagy szemüveg?

Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó