Hogyan lassítható a szem öregedése?

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

Sokan teszik fel a címben szereplő kérdést, és a szomorú válasz az, hogy nem lehet megállítani a szem természetes öregedését. Ez egy természetes folyamat. Van azonban néhány olyan tanács, amit ha betartunk, akkor elmondhatjuk: mindent megtettünk szemünk egészségéért.

Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Ez a presbiópia, a szem természetes öregedése. Látását a szem egészségére való fokozott odafigyeléssel védheti ebben az életkorban is.

Öregszeműség
  • A szokásos olvasótávolságból a betűk összemosódnak.
  • Huzamosabb olvasás során szeme elfárad, feje megfájdulhat.

Rendszeresen ellenőriztesse szemét! Ha látásával kapcsolatban bármilyen panasza jelentkezik (homályos látás, fények illetve foltok villózása, a fényforrás körüli szivárvány, vagy akár csak fejfájás hosszantartó közelre nézéskor), azonnal forduljon orvoshoz. Idejében elkezdett kezeléssel megállítható a szem romlása. Általánosságban elmondható, hogy 40 év alatt két évente, 40 év felett évente javasolt szemészeti vizsgálat. Gyermekek esetén javasolt 2 évente elmenni pupillatágításos gyermekszemészeti vizsgálatra, ill. ha a családban vannak speciális (pl. kancsalság, stb.) szemészeti betegségek, akár sűrűbben is.

Kezeltesse krónikus betegségeit! Bizonyos betegségek - mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás - ártanak a szemnek. Abban az esetben, ha az értékek túl magasak, kezeletlen a betegség, akkor szemészeti szövődmények alakulhatnak ki. Időben észrevett szemészeti jelek esetén (olykor csak részben) sikerülhet megelőzni a szövődmények kialakulását.

Védje szemét a nappal szemben! Használjon UV-szűrővel ellátott napszemüveget, ez különösen akkor fontos, ha sokáig tartózkodik a napon, illetve ha az UV-fénnyel szembeni érzékenységet fokozó gyógyszereket szed.

Táplálkozzon egészségesen! Egyen bőségesen zöldséget és gyümölcsöket, ezek ugyanis általában nagy mennyiségű antioxidáns (oxidációt gátló) anyagot, A-vitamint és béta-karotint tartalmaznak. Ezek mind létfontosságúak az egészséges látás megőrzése érdekében.

Használjon megfelelően erős szemüveget! Rendszeresen ellenőriztesse, hogy az Ön által használt szemüveg még mindig jó-e.

Használjon megfelelő erejű megvilágítást munkájához!

Bár a szabályok többsége, illetve látással való összefüggése közismert, a legtöbben mégsem figyelünk oda ezen alapvető szabályok betartására sem.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Aktualizálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.