A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

A téma cikkei

2/1 A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása
2/2 A száraz szem kezelése - Műkönnyek és egyéb megoldások

Napjainkban a száraz szemmel járó panaszok – valamint a nem megfelelő kezelésük – egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek. A lakosság kb. 5-30 százalékát érintheti a szemszárazság, mely az egyik leggyakrabban előforduló multifaktoriális szemészeti probléma. A betegség látásélességre gyakorolt hatása következtében problémák adódhatnak a vezetésben, olvasásban, számítógép-használatban, valamint negatív hatással lehet a pszichológiai/lelki állapotunkra is. Az egyik legfrissebb kutatás szerint a száraz szem betegségnek kimutatható negatív hatása van az életminőségre, és jelentős gazdasági veszteségekkel is jár.(1,2)

A könnyfilm

A szemgolyó felszínét borító úgynevezett könnyfilm legfontosabb feladatai közé tartozik a szemfelszín (kötőhártya és szaruhártya) védelme (különböző fertőzések ellen), annak nedvesen tartása, valamint a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátása. A könnyfilm minden pislogásnál újjáépül, így az egyenletes és megfelelően stabil könnyfilm hozzájárul a megfelelő látásélesség kialakulásához is. A szem felszínét borító könnyfilm összetett, mindhárom rétegének megvannak a feladatai.

A könnyfilm legbelső (nyákos) mucinrétege biztosítja a könny tapadását a szaruhártyához.

A könnyfilm 90 százalékát alkotó középső, vizes réteg antibakteriális hatású, legnagyobb része a nagy könnymirigyekben termelődik.

A könnyfilm legkülső, (olajos) lipidrétegét a Meibom-mirigyek termelik. A könny párolgását és a szemhéjak szélének benedvesítését hivatottak megakadályozni. Hiányában csaknem tízszer olyan gyorsan párologna el könnyünk a szemfelszínről.

A könny tartalmaz továbbá különböző immunrendszeri, antibakteriális fehérjéket, hormonokat és enzimeket, síkosító fehérjekomponenseket és ionokat.

Tovább Miből áll a könny?

A száraz szem

A száraz szem egy multifaktoriális betegség, mely – a nem megfelelő minőségű könnyfilm következtében – a szemfelszín potenciális károsodásához vezet, miközben látásélesség csökkenést, diszkomfortérzést és egyéb tüneteket okoz.(3)

Száraz szem betegség esetén a fő probléma, hogy pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm, vagy a következő pislogásnál korábban szétszakadozik a könnyfilm a szaruhártya felszínén. Tehát vagy csökkent a könnytermelés, vagy fokozott a könnyvesztés/könnypárolgás. Ne feledjük, hogy a könnyezés oka lehet a könnyelvezető rendszer elzáródása is. A könny mennyiségének csökkenése, megváltozott összetétele következtében a kötőhártya kehelysejtjeinek száma csökken, a hámsejtek könnyebben leválnak, sérülnek, így a hosszan tartó könnyhiány végül a szaruhártyát fedő hámsejteket is károsítja. Száraz szem szindrómáról (keratoconjunctivitis sicca) akkor beszélünk, amikor a kötő- és szaruhártya szárazság miatti gyulladása is fennáll.

A száraz szem betegség kialakulásában több tényező is szerepet játszhat:

  1. Elégtelen a könnyfilm termelése.
  2. Elégtelen a könnyfilm minősége, összetétele megváltozik.
  3. A könnyfilm túlzott mértékben párolog, fokozott a könnyvesztés.

A száraz szem tünetei

Száraz szem esetén a reggeli ébredés után fájdalmas és nehézkes a szem kinyitása. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az égő, idegentestérzés a szemben, „mintha porszem ment volna bele”. A szem gyakran vörös, fájdalmas, csíp vagy esetleg viszket. Az az érzés támad bennünk, hogy szemünk „elfáradt”, fényérzékeny. A száraz szem következtében – néha félreérthető módon – fokozott könnycsorgás is előfordulhat. Ez gyakran Meibom-mirigy-diszfunkció során fordul elő. Az irritáció következtében a kontaktlencse-viselők nem bírják hordani lencséjüket. Figyelni kell, hogy reggel váladékos-e a szem, ha igen, sárgás vagy fehér színű-e. Nagyon fontos, hogy milyen panaszok állnak fenn, mivel ez meghatározza a kezelési stratégiát. (Kiemelendő, hogy ezen panaszok gyakran más szemészeti megbetegedésekben is előfordulnak, mint például szemhéjgyulladás vagy allergiás kötőhártya-gyulladás.)

A száraz szem okai és hajlamosító tényezői

A szemszárazságra a számítógép-, mobilhasználat negatív hatással van, hiszen a képernyőt figyelve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben. Azonban bizonyos gyógyszerek (egyes béta-blokkolók, antidepresszánsok, szteroidos készítmények, nyugtatók, fogamzásgátlók) szedése vagy külső környezeti tényezők (dohányfüst, por, égéstermékek, kipufogógázok, klíma, esetleg kozmetikumok) is befolyásolják a könnyfilm állapotát, nem beszélve egyes (pl. zöldhályog-ellenes) szemcseppek hosszú távú használatának káros hatásairól. Ezeken kívül számos más tényező is hajlamosíthat szemszárazságra.

Az idősebbek gyakrabban panaszkodnak száraz szemre, hiszen alapvetően kevesebb könny termelődik náluk, valamit csökken a könny- és Meibom-mirigyek működése is.

Tudni kell, hogy a szemszárazság számos szisztémás betegség kísérője is lehet. A könnytermelést befolyásolják továbbá a különböző hormonális változások (pl. menopauza), számos autoimmun (Sjögren-szindróma), reumatológiai (sokízületi gyulladás, köszvény), pajzsmirigy- és cukorbetegség, vagy éppen különböző fertőző betegségek és allergiák. Fontos kiemelni, hogy egyes refraktív sebészeti beavatkozások is okozhatnak száraz szemet.(1)

Tovább Monitor előtti munkavégzés - Ezekre érdemes odafigyelnie

A száraz szem diagnózisa, vizsgálatok

A száraz szem diagnózisában, valamint a könnytermelés vizsgálata során a következő vizsgálatok nyújtanak segítséget a szakembereknek:

Schirmer-teszt – a könnytermelés mérése: egy speciális papírcsíkot helyeznek az alsó szemhéj alá, és meghatározott ideig (5 perc) mérik a könny folyadékcsíkjának a papíron megtett távolságát (ha 5 mm-nél kisebb, akkor csökkent a könnytermelés). A vizes fázis mennyiségét vizsgálja.

Break-up-time – könnyfilm felszakadási idő mérése: a könnyfilm stabilitásának mérése során fluoreszcein oldatot cseppentenek a szembe, majd figyelik, hogy mennyi idő alatt jelenik meg az első száradási folt a szaruhártya felszínén. A szemfelszínhez tapasztó mucinréteg megfogyatkozásának (10 másodperc alatt kóros) kimutatására alkalmas.

A szemfelszín festődése: a kötőhártya és a szaruhártya hámsejtjeinek állapotát fluoreszcein, lisszamin zöld vagy bengál vörös oldat segítségével figyelhetjük meg, különböző esetekben különböző sejtek festődnek meg. Az ép szaruhártya nem festődik. A könnyfilm minőségi összetételének egyik jelzője.

Terápiás lehetőségek - A műkönnyek

A száraz szem kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása, az egészséges könnyfilm helyreállítása, a tünetek megszüntetése, a látás javítása. Számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre, melyek közül egyénre szabottan kell megtalálni a megfelelő és hatásos módszert:

  • megfelelő környezet és tudatos életkörülmények (pl. pislogás, megfelelő folyadékbevitel, monitor előtti munka közben szünetek stb.),
  • szemhéjtoalett (a szemhéjakat és szemhéjszélt langyos vízzel vagy hígított babasamponnal áttörölgetni),
  • szemhéj masszírozása (tenyerünkkel óvatos mozdulatokkal alsó és felső szemhéjakat és környéküket körkörös mozdulatokkal masszírozzuk),
  • szemhéjak és környékük melegítése (melegítő párna),
  • könnypótlás (műkönny, gél, kenőcs),
  • könnyelvezetést megakadályozni (könnypontdugó, párakamra, kontaktlencse),
  • gyulladáscsökkentő (szteroid- és nemszteroid-tartalmú) és/vagy antibiotikumos szemcseppek,
  • szisztémás gyógyszerek,
  • műtétek (extrém ritka esetben).

A panaszoknak megfelelően, személyre szabott módon többfajta módszer, különböző kombinációkban is alkalmazható. A legtöbb esetben a kezelés alapját a műkönnyek adják. Feladatuk a „súrlódás” és a panaszok csökkentése, valamint a sérült könnyfilm és annak koncentrációjának visszaállításával a kötő- és szaruhártya sejtjeinek helyreállítása.

Cikkünk folytatódik A száraz szem kezelése - Műkönnyek és egyéb megoldások

Tovább A számítógép és a szem egészsége

Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidensForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Források

(1) Lemp AM és mtsai. (2007): The definition and classification of dry eye disease: report of the Definition and Classification Subcommittee of the International Dry Eye WorkShop. Ocul Surf. 5(2):75-92.

(2) Benitez-Del-Castillo J és mtsai. (2017) Visual acuity and quality of life in dry eye disease: Proceedings of the OCEAN group meeting. Ocul Surf. 15(2):169-178.

(3) Dry Eye Syndrome PPP – 2013 – American Academy of Ophthalmology

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.