Cserére szoruló szemüveg, vagy szürkehályog?

Medipress
megjelent:

Homályos látás, kifakult színek és gyengébb éjszakai látás. A legtöbb szemüveges ember számára mindez annak a jele, hogy ideje erősebb szemüveget venni. Viszont sok ezer középkorú, amúgy egészséges ember számára a fenti tünetek a szürkehályog előjelei lehetnek.

A szürkehályog a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, a retinára, így homályos látás alakul ki.

Az utóbbi időben meglepő módon megemelkedett a szürkehályoggal kezelt páciensek száma. Húsz évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha valakinél 60 éves kor alatt szürkehályogot diagnosztizáltak, viszont csak az elmúlt nyolc hónap során négy 40 év körüli páciens fordult hozzánk szürkehályoggal - mondta Shafiq Rehman, a Yorkshire-i Szemklinika sebésze.

A műtét teljes gyógyulást eredményez

Az egyre fiatalabb korban jelentkező szürkehályogra az egyik lehetséges magyarázat, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek a szemük egészségére, és gyakrabban járnak szemészhez, ahol idejében diagnosztizálják a problémát, mondta Larry Benjamin, a Stoke Mandeville Kórház szemsebésze.

Shafiq Rehman szerint sokan éveken keresztül élnek meggyengült látással szürkehályogból kifolyólag, de nem törődnek a problémával, és nem kezeltetik szakorvossal. A szürkehályog azonban idővel egyre jobban elterjed, és végül az életminőség komoly romlásához vezet.

Néhány esetben nagyon nehéz diagnosztizálni a szürkehályogot, mert a szürke folt épp a szemlencse magjának közepén található. A műtétet rendszerint helyi érzéstelenítéssel végzik. Az injekciót a szemgolyó közvetlen közelébe, vagy mögé adják. Ez nemcsak érzéstelenít, hanem a szemmozgató izmokat is lebénítja.

A 40 perces műtét során egy apró szondát juttatnak a szemlencsét körülvevő kapszulába, ahol magas frekvenciájú hanghullámokat kibocsájtva lebontja a homályos látást okozó fehérjét.

A szemlencse

A szemlencse a szemgolyón belül, közvetlenül a szivárványhártya (írisz) mögött helyezkedik el. Feladata a pupillán keresztül áramló fény összegyűjtése (fókuszálása) a szemgolyó hátsó részében található ideghártyára (retina).
A lencse három rétegből áll. A külső réteg (tok, kapszula) egy vékony, átlátszó hártya, amely körülveszi az átlátszó és rugalmas kérget (kortex). Csecsemőkorban a tokon belüli anyag teljes egészében kéreg, később azonban a kéreg közepén egy kemény mag (nukleusz) képződik, amely az idő előrehaladtával fokozatosan terjeszkedik a kéreg rovására (ennek köszönhető a 30-40 éves korban minden embert utolérő öregszeműség, vagyis olvasáshoz szemüveg igénylése).
A lencse kisebb-nagyobb mértékű szürkülése az öregedés természetes velejárója.

A látásromlásról - Korral jár?

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.