Télen gyakori a száraz szem szindróma

Medipress
megjelent:

A száraz szem szindróma gyakori jelenség télen, a hideg száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés miatt, állítják a szakértők.

A tünetek közt szerepel a fájdalom, a homályos látás, kaparó vagy égő érzés, sőt, akár a könnyezés is, mivel a szem igyekszik kompenzálni a kiszáradást, magyarázta Dr. Michael Azar, pittsburghi szemész. Mivel a szem kiszáradása és az allergia egyaránt könnyezéssel jár, a két állapot differenciáldiagnózisa bonyolult lehet, szemvizsgálatot igényelhet - nyilatkozta.

A száraz szem szindróma bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb az idősebb felnőttek körében, különösen a változókor után levő nőknél.

Néhány esetben a szemszárazság csak kísérő tünet

Könny nélkül

A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változó korral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb. Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák. A szárazszeműség okai és kezelése
  • olyan betegségeknél, ahol a könnytermelés akadályozott: például scleroderma, reumás arthritis és kollagén vaszkuláris betegség.
  • bizonyos gyógyszerek szedése esetén, mint például a vízhajtók, antihisztaminok és béta blokkolók.
  • a szemhéj szerkezeti rendellenességei esetén, ami megakadályozza a szemek megfelelő becsukódását.

Dr. Azar tanácsai a száraz szem szindróma kezelésére

  • próbálják ki a műkönnyet, vagy a meleg borogatást a könnyelválasztás segítése érdekében a klasszikus szemszárazság esetén.
  • segíthet a párologtató berendezések használata is.
  • súlyosabb esetben szükség lehet szájon át szedett doxycycline-re, ami javítja a könny minőségét, esetleg könnypont-elzárásra, szteroidok vagy cyclosporine-ok alkalmazására.

A legtöbb ember számára a száraz szem egyszerű kellemetlenség. A betegség súlyosabb formája azonban hajlamossá tehet a szaruhártya fertőzéseire, ami tartós látáskárosodáshoz vezethet - mondta Azar. Ha a műkönny nem használ, fel kell keresni a szemész orvost.

Nem csak sielőknek!

A téli sportok esetén nem csak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása. Szemészeti tanácsok télre

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.