Mégsem függ össze a stressz és agyvérzés?

MTI
megjelent:

Nem találtak összefüggést a stressz és az agyvérzés között ausztrál kutatók, ami rácáfol a közhiedelemre.

A Stroke című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban ausztrál kutatók az úgynevezett subarachnoideális (lágyagyhártya alatti) vérzés és a stresszel telt életesemények kapcsolatát vizsgálták.

Az agyvérzés ezen típusánál (SAH) egy elszakadt ér miatt a környező agyszövetek közötti űrbe kerül a vér, és becslések szerint az esetek fele halállal végződhet. Craig S. Anderson, a Sydneyi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 388 SAH-típusú agyvérzésen átesett pácienst kérdezett ki életeseményeiről, valamint kontrollként 473 olyan embert, akiknek soha nem volt agyvérzése.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

A listán szereplő 12, nagy stresszt okozó életesemény között volt például családtag vagy barát halála, állásvesztés és bűncselekmény áldozatává válás. A válaszok értékelése során általánosságban nem találtak összefüggést az életesemények és az agyvérzés között.

Amikor a lezajlott agyvérzést legfeljebb egy hónappal megelőző eseményeket vizsgálták, az derült ki, hogy kétfajta stresszor, a pénzügyi vagy jogi problémák, és a "minden egyéb" kategória emelkedett kockázatot okozott.

A páciensek tíz százaléka számolt be ilyen eseményről, míg a kontrollcsoport tagjainak csupán négy százaléka. Anderson úgy véli, az embereknek érdemesebb az agyvérzéssel igazoltan összefüggésben lévő tényezőkkel - például a dohányzással és magas vérnyomással - foglalkozniuk, ha megelőzésről van szó, mint a stresszes életesemények miatt külön aggódni.

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.