Stroke után az immunrendszer is kárt okoz

MTI
megjelent:

Azonosították japán kutatók immunsejtek egy csoportját, amelyek elárasztják az agyat szélütés után, ezzel gyulladást és további idegrendszeri károsodást okoznak.

A Nature Medicine szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmányban számolnak be a tokiói Keio Egyetem kutatói kísérletükről, amelyben az immunsejteket nem termelő, génmódosított egerek sokkal kisebb agykárosodást szenvedtek el szélütés után, mint a normál egerek.

Josimura Akihiko, a kutatás vezetője szerint bár a szélütés okozta közvetlen, gyorsan lezajló károsodást nem tudják megelőzni, legalább az immunsejtek által okozott másodlagos kárt el lehetne kerülni.

Szélütés után a sérülés helyére érkeznek az immunrendszer sejtjei, köztük a makrofágok és a T-sejtek, amelyek gyulladást okoznak, ezáltal növelik a károsodást.

Elsőként az interleukin-23 (IL-23) nevű immunsejtek érkeznek meg az agyba, melyek önmagukban nem ártanak, ám aktiválják a makrofágokat és a T-sejteket.

A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?

Ha sikerülne megakadályozni, hogy az IL-23 jelezzen a többi immunsejtnek, megvédhetnék az agyat a további sérüléstől szélütés után.

"Tanulmányunk fontosságát az adja, hogy terápiás célpontot kínál. A szélütést követő egy napon belül el kell kezdenünk a páciensek kezelését" - magyarázta Josimura, aki hozzátette, hogy az interleukin-23 elleni kísérleti antitest jelenleg már a klinikai próbák 2-es fázisában van.

"Olyan gyulladásos kórképeknél használható majd, mint a krónikus vastagbélgyulladás. Ha ez a szer megkapja az engedélyt, kipróbálhatjuk szélütéses pácienseken is" - mondta Josimura.

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.