Botox kezelés után újra lábraállt a béna férfi

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A két évtizede bénult férfi a botox kezelés után újra tud járni! A ma 49 éves McPhee ma már szinte segítség nélkül megtesz 20 métert, járókerettel pedig 100m-t is. Az állapotában bekövetkező gyors javulás egy botox kúrának köszönhető. Egy hónappal az első injekció után már képes volt felállni, és egy kis segítséggel néhány métert megtenni.

Russel McPhee, teljesen egészséges volt, amíg egy nap, 26 éves korában hirtelen összeesett. A kórházban, mikor magához tért, azt mondták neki, stroke-ja volt, és soha többé nem fog tudni járni. „Úgy éreztem, az életemnek vége. Elveszítettem a munkám, a feleségem elhagyott, nem volt semmim.”

A ma 49 éves McPhee ma már szinte segítség nélkül megtesz 20 métert, járókerettel pedig 100m-t is. Az állapotában bekövetkező gyors javulás egy botox kúrának köszönhető. Egy hónappal az első injekció után már képes volt felállni, és egy kis segítséggel néhány métert megtenni.

Régóta használt kezelési mód

A botox teljesen elfogadott kezelési mód a stroke által lebénult betegek esetében. Évekkel azelőtt, hogy a kozmetikai iparág felfedezte volna magának, már használták izomgörcsök kezelésére. A legjobb eredményt akkor tudják elérni, ha a kezelést a stroke után mihamarabb elkezdik.

Ilyen drámai javulást, ennyi idővel a betegség lefolyása után még nem tapasztaltak. Natah Johns, McPhee kezelőorvosa szerint a botox önmagában nem lett volna elég, ehhez a változáshoz szükség volt a beteg különlegesen nagy akaraterejére is.

Akaraterő és erős izom

Általában a botulinum alkalmazása segít ellazítani az izommerevséget, ám ugyanakkor gyengíti is az izmokat. Így a betegeknél csak enyhe fokú javulás tapasztalható. Ám Russel McPhee-nek annak ellenére, hogy milyen sok időt töltött tolókocsiban, nagyon jó állapotban voltak az izmai. Ez annak köszönhető, hogy éveken át próbálkozott talpra állni, és ez általában néhány másodpercre sikerült is. Ez az állandó izommunka tette lehetővé, hogy a fizikoterápiás kezelés is sikeres lehetett.

McPhee 18 hónappal ezelőtt kapta meg az első botulinum injekciót. 10 nap múlva az izmok kezdtek lazábbá válni, és 3 hónap múlva már lényeges javulás volt tapasztalható a beteg állapotában. A szakemberek egyetértenek abban, hogy McPhee nagyon szerencsés, hogy olyan erős izmai vannak, hogy képes volt újra talpra állni. A beteg célja, hogy újra tudjon táncolni, és végre kosarazhasson a fiával, aki csak pár hónapos volt, mikor ő lebénult.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.