Csökkenthető az agyvérzésből eredő halálozás kockázata

MTI
megjelent:

Jobb diagnózissal és kezeléssel az elmúlt három évtizedben jelentősen csökkent az aneurizmából eredő halálozás - jelentették csütörtökön holland kutatók a Lancet Neurology című szakfolyóiratban.

Az olyan orvosi képalkotó technikák elterjedése, mint a CT vagy az MRI (számítógépes tomográfos, illetve mágneses rezonancián alapuló letapogatás) javították a túlélés esélyét aneurizma esetén.

A hollandiai Utrecht egyetemének orvosai a világ számos részén élő 9000 páciens adatait elemezve megállapították, hogy az agyi erek kóros tágulatából származó agyvérzés miatti halálozás kockázata 1973 és 2002 között 51-ről 35 százalékra csökkent.

Korai diagnózis - jelentős javulás

A pókhálóhártya alatti agyvérzés (subarachnoidealis agyvérzés) az agy csontos burkán belüli agyhártya középső rétegét érinti. Az agyvérzés ezen típusa viszonylag ritka, 100 ezer emberből átlagosan nyolcat érint. Következményei azonban igen súlyosak: gyakran halált okoz, a túlélők pedig akár életük végéig gondozásra szorulhatnak.

Dennis Nieuwkamp és kollégái 19 országban, 1973 és 2002 között készült 33 tanulmányt elemeztek. Megállapításaik szerint az új technológiák alkalmazása, a korai diagnózis és kezelés jelentős javulást eredményezett mindenütt.

Regionális eltérést csak Japánban találtak, ahol 12 százalékkal kevesebb ember halt meg, mint a többi országban. A kutatók úgy vélik, ezt a különbséget a páciensek kórházba szállítási idejében lévő eltérés okozhatja.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.