Felesleges a szorítóharisnya szélütés után

MTI
megjelent:

A szélütésen átesett pácienseknek gyakran ajánlják speciális harisnya viselését, hogy megelőzzék a trombózist, amely következtében vérrög kerülhet a véráramba. A Lancet szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerzői azonban nem találták eredményesnek a módszert.

A szélütést elszenvedett páciensek mintegy kétharmada járásképtelen kórházból való távozása után, a mozgáshiány viszont rontja a vér keringését a végtagokban, különösen a lábban. Ezeknek az embereknek közel 20 százalékánál trombózis alakul ki, vérrög képződik lábukban, aminek végzetes következménye lehet. A véralvadást gátló szereken kívül az orvosok ajánlják a speciális szorítóharisnyák viselését is, amelyek segítik a véráramlást.

Egy tanulmány azonban, amelynek keretében az orvosok 2500, szélütésen átesett pácienst vizsgáltak Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Olaszországban, nem igazolta a harisnyák rögképződést megelőző hatását. Ráadásul használatuk során növekedett a fekélyek és hólyagok keletkezésének esélye.

Nem csökkenti a rögképződést

Műtéten átesett pácienseknél korábban igazolták már a szorítóharisnya rögképződést megelőző hatását, ezért a szakértők sokáig úgy vélték, hogy a szélütés után lévő embereknél is működik. A vizsgálatban a páciensek fele használt harisnyát, másik fele nem. 7-10 nap elteltével ultrahangos készülékkel ellenőrizték lábukban a véráramlást, majd 25-30 nap múlva ismét kontrollálták a keringést.

Mindkét csoportban a páciensek mintegy 10 százalékánál alakult ki rög. A harisnyát viselők öt százaléka ugyanakkor bőrtüneteket (fekélyt, hólyagot) jelzett mellékhatásként, míg azok közül, akik nem hordták a szorítóharisnyát, csak az emberek egy százalékánál jelentkezett bőrprobléma.

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.