A "néma" stroke

Szerző: MTI

Az idősebbek nem mindig fogják fel, hogy agyi érkatasztrófán, azaz stroke-on estek át, vagy egyszerűen nem emlékeznek az átéltekre, így nem lehet őket megbízható információs forrásnak tekinteni - vélik amerikai kutatók.

Christiane Reitz, a New York-i Columbia Egyetem Orvostudományi Központjának kutatója kollégáival 717 hatvanöt év feletti ember mágneses rezonancia-felvételét (MRI) tanulmányozta, akik az idősek államilag finanszírozott egészségügyi programja keretében estek át a vizsgálaton.

Az önkénteseket kifaggatták egészségügyi állapotukról, majd neurológiai vizsgálatot és pszichológiai tesztet végeztek rajtuk.

Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?

A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor>>
A betegek és gondozóik kitöltöttek egy kérdőívet is, amelyben az esetlegesen átélt agyi érkatasztrófáról faggatták őket, illetve arról, hogy milyen tüneteket észleltek, vagy mondta-e kezelőorvosuk, hogy stroke-ot szenvedtek.

"A stroke az esetek 75 százalékában a 65 évesnél idősebbeknél fordul elő" - indokolták a kutatók a célcsoport összetételét tanulmányukban, amely az Archives of Neurology című szaklapban látott napvilágot.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

Mint kiderült, a vizsgálat alanyainak csupán 12 százaléka, szám szerint 85 személy számolt be stroke-ról, ám az MRI-felvételek tanúsága szerint 225 páciens (30 százalék) esett át agyi érkatasztrófán.

"A stroke-ot általában mozgáskorlátozottsággal asszociálják, ám attól függően, hogy az agy mely részén alakul ki, okozhat memória-, érzékelés- és beszédzavarokat.

Ez viszont korlátozhatja az egyént abban, hogy pontosan beszámoljon a kórelőzményről" - hangsúlyozták a New York-i kutatók.

A "néma" stroke

Előfordulhat úgynevezett néma stroke is, amelyet általában klinikailag nem diagnosztizálnak, csupán a képalkotó eljárások mutatják ki.

A vizsgálat szerint a saját kórelőzményüket nem ismerő páciensek zöme memória-, esetleg beszédzavarral küszködött, vagy az agyi érkatasztrófa olyan rizikófaktorai voltak kimutathatóak náluk, mint a magas vérnyomás és a szívroham. A vizsgálatban részt vevő fiatalabb páciensek általában helyesen számoltak be állapotukról.

"Az elhallgatott stroke-ok egy része a néma agyi érkatasztrófák kategóriájába tartozott" - közölték a kutatók, akik arra a következtetésre jutottak, hogy az idősebb betegek esetében az orvosnak az MRI-felvételekre, nem pedig a beteg beszámolójára kell támaszkodnia, hogy pontosan megismerje páciense kórtörténetét.

(MTI)

Módosítva: 2009.05.13 08:37, Megjelenés: 2009.05.13 08:37

CIKKAJÁNLÓ

 A könnyedebb lábakért

A könnyedebb lábakért

Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.

Online konzultáció

Online konzultáció

Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?

Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós...

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére - jelentette...

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel...

Agyi aneurizmák

Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy részében...

Ezek a kontroll vizsgálatok szükségesek...

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Stroke után - A leggyakoribb kérdések...

Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás...

A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai...

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben...

Nem ismer meg a nagymamám!

A nagymamámnak tíz évvel ezelőtt volt egy agyvérzése. Egy idő óta már nem ismer meg engem, anyukámat viszont igen (velem ritkábban találkozik) néha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó