A stroke kezelése

Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus,
klinikai farmakológus

A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

A téma cikkei
6/1 A stroke és tünetei
6/2 Hajlamos Ön a stroke-ra?
6/3 A stroke megelőzésének lehetőségei
6/4 A stroke diagnózisa
6/5 A stroke kezelése
6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

Hogyha Ön úgy látja, hogy környezetében valaki stroke-ot kapott, alaposan figyelje meg a beteget, miközben várja a mentőket. További lépések válhatnak szükségessé az alábbi helyzetekben:

1. Ha leáll a légzés, alkalmazzon mesterséges lélegeztetést!

2. Ha a fekvő beteg hány, fordítsa el a fejét az egyik oldalra, hogy megelőzze a hányadék félrenyelését!

3. Ne hagyja, hogy a beteg bármit egyen vagy igyon!

A stroke vagy TIA kezelésekor minden perc számít. Ne várjon arra, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak! A stroke minél tovább van kezeletlen állapotban, annál nagyobb a károsodás, és a későbbi rokkantság valószínűsége. A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba.

Vértelen stroke

A vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert az alkar vénáján keresztül juttatják be. A készítmény feloldja a nem túl régi vérrögöt, ezáltal sokkal jobbak a túlélési, illetve felgyógyulási esélyek, mint a többi eljárással. Azonban jelenleg Magyarországon az akut stroke-os betegeknek csak töredéke részesül ebben a kezelésben az alábbi okokból kifolyólag:

 • Időkorlát. A vérrögoldó szer a tünetek kezdetétől számított három órán belül adható eredményesen, utána csak a mellékhatásaira számíthatunk (nehezen csillapítható vérzések). Ha túl sok idő telik el, kezelés szövődményei jelentősebbek lesznek, mint a kezelésből fakadó haszon.
 • A vérrögoldó kezelés csak vértelen stroke-ban hasznos, az agyvérzést viszont drámaian rontja. Veszélyes adni rendezetlen magas vérnyomás és vércukor esetében, hatékony vérzési időt biztosító véralvadásgátló kezelés mellett, valamint kizáró tényező a három hónapon belül elszenvedett koponyasérülés, műtét valamint gyomorvérzés.

Műtéti és más eljárások

Orvosa javasolhatja a nyaki erek súlyos elzáródásának műtéti megoldását.

Carotis endarterectomia
A carotis endarterectomia során a sebész egy bemetszést végez a nyakon, ezáltal feltárva a nyaki verőeret. Az artériát ezt követően megnyitják és eltávolítják a belső felszínéről a plakkot, majd az eret bezárják. Általában fokozott stroke kockázatú betegeken érdemes elvégezni, a beavatkozás eredményeként a kockázat csökkenthető. Azonban a műtéttel kapcsolatos általános kockázatok mellett a carotis endarterectomia önmagában is stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet azáltal, hogy az eljárás során vérrög vagy szövettörmelék szakad le. A sebészek ennek kivédésére szűrőt alkalmaznak a véráram stratégiai fontosságú területein, hogy bármilyen embólust kiszűrjenek.

Angioplasztika
Gyakrabban alkalmazzák, mint a carotis endarterectomiát. Az eljárás során egy felfújható ballont hordozó katétert vezetnek fel a beszűkült érterületre. Ezt követően a ballont felfújják és a plakkot az artéria falába nyomják. Általában ezzel egyidejűleg egy rugalmas fém csövet (sztentet) helyeznek az érbe, ami megakadályozza az ér visszaszűkülését. Szűrő használata az angioplasztika során is indokolt.

Egyéb eljárások
Az orvosok újabb és újabb módszereket keresnek a vérrögök eltávolítására. A katéteres embolektómia során katéter segítségével próbálják meg a trombust kihúzni. Egy másik eljárás során katéteren keresztül az elzáródás közvetlen közelébe adnak be vérrögoldó készítményt.

A stroke megelőzése

Hogyha Önnek már volt vértelen stroke-ja, nagyon fontos meghatározni a lehetséges okokat a következő stroke megelőzése érdekében. Orvosa éppen ezért a következő gyógyszerek szedését javasolhatja:

 • A véralvadásgátló gyógyszerek (helytelen elnevezéssel: "vérhígítók") egyik csoportja, az ún. trombocita-összetapadást gátló készítmények. A trombociták (vérlemezkék) olyan, vérben található sejtek, melyek a véralvadék kialakulásához szükségesek. A trombocita gátló gyógyszerek megakadályozzák a vérlemezkék összecsapzódását, ezáltal kisebb valószínűséggel jön létre vérrög. Leggyakrabban Aszpirint alkalmaznak ilyen célra. Ha az Aszpirin nem elegendő vagy valami miatt (pl. allergia) nem szedhető, akkor clopidrogel vagy ticlopidine tartalmú gyógyszert rendelhet Önnek orvosa.
 • A véralvadásgátló gyógyszerek másik csoportja, az ún. antikoagulánsok. Ide tartoznak a kis és nagy molekulasúlyú heparin, a warfarin és az acenocumarol, valamint a korszerű Pradaxa és Xarelto. Ezek a szerek másképpen befolyásolják a véralvadást, mint a trombocita gátlók. A heparin gyorsan fejti ki hatását és általában rövid ideig, a kórházi tartózkodás tartama alatt használják. A lassabban ható acenocumarol és warfarin hosszabb ideig szedhetők, de időről időre ellenőrzést igényelnek. Orvosa akkor is felírhatja ezeket a gyógyszereket, ha bizonyos véralvadási betegsége van, ha pitvarfibrilláció alakult ki vagy más szívbetegsége van.

Agyvérzés

Az agyvérzés kezelésében, illetve megelőzésében műtéti eljárásra lehet szükség. A leggyakoribb eljárások az aneurizma klippelés és az arteriovenozus (AV) malformáció eltávolítása, melyek nem mentesek bizonyos kockázattól. Orvosa akkor javasolja Önnek ezeket az eljárásokat, ha fokozott a kockázata az aneurizma vagy az AV malformáció kiszakadásának.

 • Aneurizma klippelés
  Az aneurizma nyakához egy pici kapcsot helyeznek el, ezáltal leválasztják arról az artériáról, amelyből kidomborodik. Ez megelőzi az aneurizma kidurranását.
 • Coiling (az aneurizma embolizálása)
  Az eljárás során egy pici platinaspirált vezetnek katéteren keresztül az aneurizmába. A spirál kitölti az aneurizmát, ott vérrög képződését indulálja, ami kizárja a vérkeringésből.
 • Műtéti AV malformáció eltávolítás
  Nem mindig lehetséges az AV malformáció eltávolítása, főleg, ha az túl nagy vagy túl mélyen helyezkedik el az agyban. A jól hozzáférhető kisebb AV malformációk eltávolításával az elváltozás megrepedése megelőzhető. Az AV malformáció másik kezelési lehetősége az embolizálás, melynek során a malformációt tápláló ereket elzárják, ezáltal a rendellenesség összezsugorodik.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus szakorvos

6/4 A stroke diagnózisa | 6/5 | 6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

Módosítva: 2017.08.26 20:09, Megjelenés: 2017.08.26 20:09
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Bőrgomba
A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése.
 Nem lát élesen?
Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)
Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben...
Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai...
Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni kell....
A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.
A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy...
Miért éppen Harangozó Teri vagy a Nemzeti dal kerül elő a terápia alkalmával? Mi a legnagyobb siker egy klinikai logopédus munkájában? Miért nem kap elegendő...