A stroke közvetlen kiváltó okai

Dr. Fehér Gergely
szerző: Dr. Fehér Gergely, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Az agyérkatasztrófa hirtelen következik be. Közvetlen kiváltó oka ugyanakkor általában nincs, a rizikótényezők évtizedes hatásának eredményeképpen lép fel. Vannak azonban olyan okok, amelyek a meglévő kockázati tényezők mellett hirtelen állapotromlást okozhatnak.

A stroke kialakulásának kockázatát növelő tényezőkről bővebben itt olvashat: A stroke kockázatát növelő tényezők. Jelen cikkünkben azokat a tényezőket vesszük sorra, amelyek fennálló kockázati tényezők mellett hirtelen állapotromlást okozhatnak.

Hőmérsékleti tényezők: Jelentős hőmérsékleti ingadozás megnövelheti mind a stroke, mind a szívinfarktus kialakulásának lehetőségét a magas rizikójú betegekben.

Napszak: Felgyorsult életmódunk, megváltozott munkaterveink és a napi stresszhatások eltolódása és változásai miatt a stroke előfordulása már nem a hajnali, kora reggeli órákban a leggyakoribb, ahogy az az eddigi adatokból ismert volt, hanem a nap bármely szakában ugyanolyan gyakorisággal fordulhat elő.

Légszennyezettség: A légszennyezettség mértéke és a heveny érkatasztrófák között szoros összefüggés látszik mutatkozni, mind ér-, mind tüdőbetegek esetében.

Dühroham, stressz: Nagy érzelmi megterhelést, dühkitörést követően is magasabb az érkatasztrófa kialakulásának lehetősége. De ez önmagában kevés, egyéb rizikófaktorok is kellenek hozzá (feszült, szorongó emberek gyakrabban dohányoznak, fordulnak a pohár felé, stb.).

Jelentős alkoholfogyasztás: Nagy mennyiségű alkoholbevitel különösen az agyvérzés valószínűségét növeli meg (elsősorban nem az egyszeri alkalom, hanem ha valaki ezt rendszeresen teszi).

Étkezés: Nincs egyértelmű összefüggés a jelentős kalóriabevitel (pl. nagy mennyiségű zsíros étel) és a stroke kialakulása között.

Migrénes roham: Maga a migrénes roham döntően nem vezet keringészavarhoz, de ha Ön elhúzódó bevezető tünetet (aura) fejfájás nélkül, illetve jelentősen elhúzódó fejfájást tapasztal, az utalhat migrénes infarktusra.

Alvásfüggő légzészavar: Az alvási apnoe következtében fellépő vérnyomásingadozás és a vér oxigénszintjének csökkenése lehet az agyi infarktus közvetlen kiváltó oka, különösen, ha a betegség nem megfelelően kezelt.

Vérnyomáskiugrás: Az eseti vérnyomáskiugrás önmagában nem utal agyi infarktusra, de azt tudni kell, hogy az elhanyagolt magasvérnyomás-betegség hosszabb távon mindenféle érkatasztrófa legfontosabb kiváltó oka. A stroke esetén fellépő vérnyomáskiugrás ugyanakkor a károsodott keringésű területek épségének megőrzése miatt alakul ki. Ennek csökkentése ilyenkor tilos, a fellépő agyérkatasztrófát egyértelműen súlyosbítja.

Dr. Fehér Gergely, neurológus, agyérbetegség-specialistaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fehér Gergely, neurológus, agyérbetegség-specialista

Frissítve: 2022.03.15. 04:33, Megjelent: 2019.04.23. 17:03
Címkék: Stroke téma

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.