Jogosítvány stroke után

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A stroke utáni állapot megítélése neurológus szakorvos feladata, ezért rendelkezik rendelkezése szerint szakorvosi vélemény alapján kell megállapítani a gépjárművezetői alkalmasságot.

Hazánkban a gépjárművezetői engedély (jogosítvány) kiállítása egészségügyi alkalmassághoz kötött. Ennek szabályait a 13/1992 (VI.26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról című jogszabály tartalmazza.

A rendelet az alkalmassági követelményeket, illetve kizáró okokat több betegségcsoportban is meghatározza. A rendelet mellékletének 6.1 pontja az idegrendszeri betegségekkel foglalkozik, amelyben azonban a stroke-ot nem nevesíti. Ugyanakkor indirekt módon utal a stroke betegség során követendő eljárásra, mégpedig a 6.1.1. pontban, ahol így fogalmaz: „Azon kérelmező egészségi alkalmassága, aki súlyos idegrendszeri betegségben szenved, csak szakorvosi vélemény alapján állapítható meg.”

A stroke súlyos idegrendszeri megbetegedés

A tünetek súlyossága és a felépülés utáni maradványtünetek széles skálán mozognak. Az állapot megítélése neurológus szakorvosi kompetencia, ezért rendelkezik a jogszabály is úgy, hogy szakorvosi véleményhez köti az egészségi alkalmasság megállapítását. Kifejezetten alkalmatlanságot ír elő a rendelet bénulás valamint a központi idegrendszert közvetlenül ellátó érrendszer működési zavarai miatt létrejött szédülés eseteire.

Stroke-on átesett beteg tehát állapotától függően alkalmas minősítést vagy alkalmatlan minősítést is kaphat a jogosítvány megtartására vonatkozó gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálat során.

Amennyiben a stroke lezajlása után súlyos maradványtünetek jellemzik az állapotot, a beteg háziorvosa soron kívüli vizsgálattal a neurológiai szakvélemény alapján gépjárművezetői alkalmatlanságot állapíthat meg, és erről a beteg lakóhelye szerinti területileg illetékes közlekedési igazgatási hatóságot értesíti.

Tovább Stroke után - A leggyakoribb kérdések

Dr. Árki IldikóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.