A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

DRportal
frissítve:

Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszas munkaórák kapcsolatban állnak a leggyakoribb szívritmuszavarok, a pitvarfibrilláció (PF) kockázatnövekedésével.” - mondta a tanulmányt vezető Mika Kivimaki, a University College London epidemiológus professzora.

„Mivel a PF a stroke ismert kockázati tényezője, ez lehet az egyik mechanizmus, amely magyarázatot ad a stroke túl hosszú munkaidőben dolgozók körében korábban megfigyelt kockázatnövekedésére.” - mondta Kivimaki az eredményekről a júliusban beszámoló European Heart Journal szakfolyóiratban megjelent sajtóközleményben. Dr. Apoor Patel, a Northwell Health's Bass Szívkórház kardiológusa szerint bár ok-okozati összefüggés bizonyítása híján az eredmények értelmezése óvatosságot követel, újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az életmód szerepet játszhat a PF kialakulásában.

A hosszú heti munkaidő növeli a kockázatot

A vizsgálat kutatói közel 85 000 ember kimeneteleit követték nyomon az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban és Finnországban. Megállapították, hogy a heti 55 vagy ennél több órát dolgozóknál 10 év során körülbelül 40%-al nagyobb volt a PF kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik heti 35-40 órát dolgoztak. A vizsgálatban szereplő 1000 emberenként 5,2 extra PF eset jutott azokra, akik a 10 éves követés során hosszú heti munkaidőben dolgoztak.

Kivimaki megjegyezte, hogy a PF köztudottan hozzájárul a stroke kialakulásához, de más adverz egészségügyi kimenetelekhez is, többek közt szívelégtelenséghez és a stroke-asszociált demenciához is.

Patel úgy véli, hogy a túl sokat dolgozó embereknek maguknak is lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy mérsékeljék a kockázatot.

Amellett, hogy odafigyelnek a testsúlyukra, a vérnyomásukra és abbahagyják a dohányzást, a stressz enyhítésére is törekedniük kell, nem csupán a PF megelőzése érdekében, hanem, hogy összességében egészséges életmódot folytassanak – mondta Patel. Az eredmények áttekintésekor a New York-i Lenox Hill Hospital cardialis elektrofiziológiai osztályának klinikai képzését irányító Dr. Kabir Bhasin a tanulmány pozitívumaként említette meg, hogy az elemzés készítői törekedtek az egyéb tényezők szerinti korrekcióra, mielőtt levonták volna a munkaidővel és a PF-val kapcsolatos következetéseiket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanulmány nem bizonyította azt, hogy önmagában a kemény munka szabálytalan szívritmust okozna. „Az ok-okozati összefüggés bizonyításához további, elsősorban randomizált kontrollált vizsgálatokra van szükség.” – tette hozzá.

DRportal Forrás: DRportal
medlineplus.gov
European Heart Journal, news release, July 14, 2017

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.