Népbetegség a stroke Magyarországon, a betegek akár ötöde is belehalhat

MTI
megjelent:

A stroke népbetegség Magyarországon, amelybe a betegek akár 20 százaléka belehalhat a legmodernebb terápia mellett is - mondta Folyovich András neurológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.

A hirtelen jelentkező stroke (agyi érkatasztrófa) nagyon gyakori betegség, évente 45-50 ezer kórházi felvétel történik Magyarországon emiatt - számolt be a főorvos. A betegek mintegy 25 százaléka gyógyul maradványtünet nélkül, de mintegy 50 százalékuk valamilyen segítségre szorul a későbbiekben - mondta.

Kiemelte: a stroke legnagyobb rizikófaktora a magas vérnyomás, de a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a szívritmuszavar is növeli a kockázatot. Egyes faktorok az életmódon múlnak, ilyen az inaktív, mozgás nélküli élet, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Emellett fontos a rendszeres háziorvosi vizsgálat és a szűréseken való részvétel is - tette hozzá.

Stroke: megelőzhető és gyógyítható

Világszerte évente 1,4 millió ember veszti életét stroke következtében. Tény ugyanakkor, hogy a rokkantsági esetek nagy részénél is a szélütés van a háttérben. A Magyar Stroke Társaság újra felveszi a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen. Stroke: megelőzhető és gyógyítható>>

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.