A depresszió növeli a stroke kockázatát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A depresszióban szenvedő nők esetében sokkal nagyobb a stroke kockázata. Már korábban is ismert volt, hogy a depresszió szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, arról azonban mindeddig kevés adat állt rendelkezésre, hogy a stroke kockázatát is növeli-e.

Amerikai kutatók a Stroke című szakmai lapban közölték kutatásaik eredményét. Hat év alatt 80.000 ötvennégy és hetvenkilenc év közötti nőt vizsgáltak meg. A felmérés kezdete előtt egyikük sem szenvedett el stroke-ot. Valamennyi résztvevőt pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, hogy megtudják vannak-e depresszív tüneteik, és ha igen, milyen súlyosak.

A vizsgálatok eredményei

A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető. A stroke rizikófaktorairól bővebben>>

A depresszióban szenvedők közt – a lelkileg egészséges résztvevőkkel szemben – több volt az egyedülálló, a dohányos, valamint kevesebbet is mozogtak. A testtömeg-indexük (BMI) is magasabb volt, és közülük többen magas vérnyomásban, szívproblémákban és cukorbetegségben is szenvedtek.

A tudósok megállapították, hogy a depressziós nők majdnem 30 százalékánál magasabb a stroke kockázata.

Azok közül, akik antidepresszánsokat szedtek, az agyi érkatasztrófa kialakulásának esélye 40 százalék volt. A kutatók szerint ez nem a gyógyszerek hatásának tudható be, sokkal inkább az az oka, hogy akiknek antidepresszánsok szedésére van szükségük, a depresszió súlyosabb formájában szenvednek, és ez növeli a kockázatot.

A depresszió nem engedi meg, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják egyéb orvosi problémáikat, és elhanyagolják a testüket. Nem engedhetik meg maguknak, hogy egészségtelen életstílust folytassanak, vagy ne szedjék rendszeresen a gyógyszereiket.” – figyelmeztet Kathryn Rexrode, a vizsgálatok vezetője. Az orvosoknak nem csak a depressziót kell kezelni, hanem tekintettel kell lenni arra is, hogy a pszichés probléma a stroke rizikófaktora is egyben.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.