Amikor túl sok a stressz

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ön is egy aktív ember? Akkor bizonyára tudja, mekkora örömet jelent a családdal és barátokkal töltött idő, egy új munkahelyi feladat vagy a bevásárlás. Néha mégis úgy érzi, hogy a fejére nőnek a teendők? Ismerje meg a határait, hogy a stressz ne keseríthesse meg a mindennapokat!

Tegyünk különbséget a jó és a rossz stressz között!

A rossz stresszt mindenki ismeri. Az idő nyomása, a sok feladat, a zaj, a kiszolgáltatottság érzése ennek tipikus példái.

De a jó stresszt is ismerjük! Gondoljunk csak arra, amikor nagy lelkesedéssel készülünk valamire! Pozitív stressz a felkészült tanulók vizsgadrukkja vagy egy sportverseny előtti izgalom.

Ne adjon esélyt a stressznek!

A stressz kialakulásának talaja az önbizalom- és az önértékelés hiánya. Ha Ön is túl sokat kételkedik képességeiben, azon aggódik, vajon helyt tud-e állni minden élethelyzetben, akkor valószínűleg jól ismeri, hogy mi is az a stressz.
Ne adjon esélyt a stressznek!

A dózistól függ

A negatív és pozitív stressz határvonala rendszerint könnyen meghúzható. Amikor úgy érzi, ez már „túl sok”, akkor lépte át a határt. Az alaphangulat gyorsan romlik.

A pozitív stresszt sokszor nem is vesszük észre, egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Ha valakit sok pozitív stressz ér, és közben nincs ideje ellazulni, pihenni, akkor az is átcsaphat negatív stresszbe. Ez a folyamat tovább tart és kevésbé szembetűnő. A túlzott mértékű pozitív stressz vezethet kiégés szindrómához is. Aki lelkesen dolgozik, sokszor nem érzi a terhelést.

A negatív stressz jelei

A stressz tünetei mindenkinél különbözőképpen jelentkeznek. Van, akinél heves szívdobogás, másoknál gyomorpanaszok formájában. A következők lehetnek még a stressz jelei:

  • Türelmetlenség másokkal szemben (túl lassúnak érez más embereket)
  • Állandóan rossz gondolatok és aggályok gyötrik
  • Barátok hiánya, úgy érzi, egyre kevésbé van kedve velük találkozni
  • Levertség, mindent kimerítőnek talál
  • Alvási problémák, egyszerűen nem tud kikapcsolni

Ha semmibe veszi a figyelmeztető jeleket, akkor a stressz egyre súlyosabb mértékűvé válhat, és egyre nehezebb lesz kézben tartani.

NE engedje legyőzni magát! Találja meg az egyensúlyt a feladatok és a pihenés között! Mindezt igazítsa személyiségéhez! Ha pozitív stressz éri, akkor is adjon magának időt a pihenésre! Ezek után már semmiféle stressz nem rendítheti meg!

A stressz elleni módszereknek számos hétköznapi formája is van, de némi tanulással további technikák is rendelkezésre állnak. A stresszkezelési lehetőségekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
experto.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.