Hogyan birkózzon meg a szülői stresszel?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Amennyiben Önnek is vannak gyerekei, bizonyára tapasztalta már a szülőséggel járó stresszt – és ezzel nincs egyedül. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szülők sokkal nagyobb arányban szenvednek a depresszió tüneteitől, mint azok, akik gyermektelenek.

A tanulmány kimutatta, hogy a szülőknek a saját érzelmi jólétükre ugyanannyira oda kell figyelniük, mint a gyermekükére. Íme, néhány dolog, ami segít megbirkózni a stresszel!

Legyen segítsége!

A mai szülőknek sokkal kevesebb segítségük van, mint korábban. Manapság a nagyobb család tagjai távolabb élnek egymástól, a szülők többet dolgoznak, kevesebb időt töltenek egymással, kevesebb érzelmi támogatást adnak és kapnak. Azonban, ha van segítsége a barátai vagy a szomszédjai köréből, könnyebbé válik az élete, és kevesebb stressz éri.

Gazdálkodjon az idővel!

Manapság a szülők – különösen az anyák – folyamatos rohanásban élnek, hogy elvigyék a gyereket az edzésre, zeneórára, nyelvórára, szülinapi zsúrra, nem is beszélve a munka és a háztartás feladatairól. Az ezekkel a feladatokkal való megbirkózás hozzájárul ahhoz, hogy túlterheltnek érezzék magukat. Okos tervezéssel azonban könnyebben megy a válogatás a fontos és a kevésbé fontos programok között. Így több időt tud szánni a családra és a pihenésre is.

Gyakorolja a feszültség levezetését!

Amint képes gazdálkodni az idejével, és lesz némi szabadideje, ajánlott bizonyos stresszűző gyakorlatok rendszeres végzése. Általuk egészségesebbé, boldogabbá és érzelmileg kiegyensúlyozottabbá válik.

Táplálja a lelkét!

Ne csak a gyermeke szellemi fejlődésével törődjön! Noha minden bizonnyal örömét leli majd benne, ne felejtkezzen el önmagáról sem! Ha van valami kreatív hobbija, az nem csak a stressz feloldásában segít, hanem abban is, hogy megőrizze a szellemi frissességét, táplálja a lelkét, és általa ideiglenesen kiléphet a szülői szerepből is.

Vigyázzon a testére!

Ha odafigyel a testére, annak tartós fizikai és érzelmi előnyei vannak. Egészséges étrenddel stabilizálhatja a vércukorszintjét, így megelőzheti a hangulatingadozásokat. Emellett egészségesebb lesz, jobban érzi magát, és tovább él. A rendszeres testmozgás nemcsak az egészséges testsúlyt őrzi meg, hanem endorfinokat és pozitív érzéseket szabadít fel, feszültségoldó, és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon termelését.

Legyen boldog, hogy gyereke van!

Gyermeket azért vállalunk, mert szeretnénk élvezni a velük töltött időt, segíteni nekik egészséges, együtt érző, szórakoztató felnőtté válni! Ne felejtse ezt el a mindennapok gondjai között sem! Ölelje őket gyakran, s mondja el nekik minél többször, mennyire szereti őket! Ne vesztegessen el egyetlen napot sem!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.