Hallucináció: A kávé és a stressz megtéveszti az érzékeket

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Napi öt vagy több csésze kávé növeli a hallucinációra való hajlamot, különösen akkor, ha emellett a kávézó még stresszes életet is él. Ezt igazolja a melbourni La Trobe Egyetem tanulmánya.

"A magas koffeinszint és a stresszes mindennapok a kísérletben részt vevő egészséges személyeknél is növelték az érzéki csalódások kockázatát.” – mondja Simon Crowe professzor a vizsgálatok eredményeit összegezve. „Mindez nyilvánvalóvá teszi, hogy az ártalmatlannak tűnő kávé fogyasztásával sokkal óvatosabbnak kell lenni!”

Korábbi angliai vizsgálatok szerint a hallucináció legalább hét csésze kávé elfogyasztása után jelentkezik. A különböző tanulmányok eltérő mennyiségeket jelölnek meg, de megegyeznek abban, hogy a kávézásnak vannak veszélyei, több arról számol be, hogy a kávéfogyasztás az iskolás gyerekeket hiperaktívvá teszi.

A Crowe és kollégái által végzett felmérésben 92 egészséges tesztszemély vett részt. Mindenekelőtt valamennyiüket kikérdezték, mennyire stresszesek a mindennapjaik és mennyi kávét isznak naponta. Aztán a résztvevőknek hangszalagról ún. fehér zajt játszottak le, és az volt a feladatuk, hogy jegyezzék le, mikor hallják ki a zajból Bing Crosby Fehér karácsony című dalát.

Az eredmény

A dalt csak egyszer játszották le, de az erősen stresszes és sok kávét fogyasztó személyek többször is hallani vélték.

„A kávé és a stressz kombinációja növeli a pszichotikus tünetek kialakulásának kockázatát.” – vonja le a következtetést Crowe professzor. „Az eredményeket figyelembe véve nyilvánvaló, hogy jobban oda kell figyelni a koffeinfogyasztás egészségügyi veszélyeire!”

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.