Ön hogyan kezeli a stresszt? Stresszkezelési stratégiák

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A mindennapok során mindenkit ér kisebb-nagyobb stressz a munkahelyén vagy családi életében. Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk hozzá, hagyjuk, hogy legyőzzön, vagy megtanuljuk kezelni és felülemelkedünk rajta.

A stressz téma cikkei

5/1 Hogyan rombol a mindennapi stressz?
5/2 A stressz következményei
5/3 Stresszkezelési stratégiák
5/4 Stresszkezelési módszerek
5/5 A munkahelyi stressz, mobbing

A magányos harcos

A magányos harcos állandóan az árral szemben úszik. Törekvő és türelmetlen, könnyen kijön a sodrából. Mindig siet, hangosan és gyorsan beszél, látványosan gesztikulál. Magára hagyatkozik, nem kér segítséget másoktól, kimerülésig harcol. Mindenért felelősnek érzi magát. Nagyon kötelességtudó, néha túl sokat vállal és túl nagy elvárásai vannak önmagával szemben.

A kiegyensúlyozott

A kiegyensúlyozott típus jól kezeli a stresszhelyzeteket. A munkában és magánéletében is igyekszik kompromisszumokat kötni vitás helyzetekben és megpróbálja megoldani a problémákat. A magányos harcoshoz hasonlóan ő is teljesítményorientált a munkájában. Ritkán veszíti el önuralmát és higgadtságát. A kiegyensúlyozott ember is kerül stresszhelyzetbe, azonban jól kezeli azt. Képes lazítani.

A segítőkész

Szeret másoknak segíteni, de saját maga nehezen boldogul a stresszes helyzetekkel. Előzékeny és a harmóniára törekszik. Nem tud nemet mondani, vagy nagyon nehezen mond nemet, gyakran többet ígér, mint amit teljesíteni képes.

Ha mérges, elfojtja a dühét, ahelyett, hogy kiadná magából.

Irtózik a kihívásoktól, tudatosan igyekszik kerülni a stresszes helyzeteket. Gyakran fél, feszült és gyengének érzi magát.

A konzervatív

A konzervatív típust nem lehet könnyen kihozni a sodrából. Legszívesebben visszavonul a zárt ajtók mögé. Mindig kitart szokásai és elvei mellett. Mindig a munkaidő lejártával hagyja el munkahelyét, akkor is, ha már nincs, és akkor is, ha még van feladata. A szokatlan és váratlan helyzetekben sokszor összezavarodik. A munkahelyén leginkább az zavarja, ha a fiatal kollégák felrúgják a régi, konzervatív szabályokat, vagy új, merőben más szemlélettel közelítik meg a feladatokat.

Mit tehet saját érdekében?

Bármelyik leírás is illik Önre, jó, ha megfogad néhány tanácsot.

  • Fogadja el, hogy egy egészséges mértékű stressz szükséges ahhoz, hogy bizonyos dolgokat meg tudjon tenni.
  • Ne vegyen mindent a szívére, és ne vállaljon túl sokat! A kevesebb néha több.
  • Készítsen időbeosztást a munkaidejéről és a szabadidejére vonatkozóan, iktasson közbe elegendő szünetet, pihenőt!
  • Ne értékelje túl a problémákat! Csak nyugodt állapotban tud koncentrálni és világosan gondolkozni.
  • Végezzen lazító gyakorlatokat (például jóga, autogén tréning) vagy vegyen egy kellemes fürdőt és sokat segíthet a masszázs és a szaunázás is.
  • A fürdővízbe tett gyógynövényi olajok, sók, például a citromfű, a levendula, a macskagyökér, a szénavirág nemcsak a bőrnek tesz jót, a vízgőzzel együtt be is lélegezzük illóanyagaikat.
  • A rendszeres sportolás és a séta jót tesz testnek, léleknek. Ez esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több!
  • A gyógyteák is sokat segíthetnek, ám ezzel kapcsolatban kérje ki orvosa véleményét! Nyugtató hatású az orbáncfű, a macskagyökér és a citromfű.

Tovább Relaxációval a szorongás és a steressz ellen

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.