Gyógyúszás és gyógytestnevelés

szerző: Dr. Bender Tamás - Springmed
megjelent:

A gyógyúszás a fürdőgyógyászati kezelések közé tartozik, a társadalombiztosító a 18 év alattiak gyógyúszását támogatja. Az úszás nagyon sok esetben, önmagában is terápiás jellegű, hiszen nagyon pozitívan hat a mozgatórendszerre, a keringési, és légzőrendszerre, idegrendszerre.

A gyógyúszás

A gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Ezen belül használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni.

Keringési és bizonyos légzőszervi betegségeknél a terhelési paraméterek meghatározása után a terhelhetőség növelésére alkalmazzák. Testnevelők, kiegészítő szakképesítéssel gyógytornászok és gyógytestnevelő szakemberek, gyógyúszás-foglalkoztatók és rehabilitációs úszóoktatók jogosultak ilyen foglalkozások vezetésére.

Előnyös szív és keringési eredetű megbetegedések, bizonyos légzőszervi megbetegedések, pl. asztma, valamint gerinc- és mellkasdeformitások, ízületi megbetegedések, túlsúly és annak szövődményei kiegészítő kezelésében, illetve jó terápiás hatású központi és perifériás idegrendszeri károsodások kezelésében.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni a pulzust?

Gyógytestnevelés

A két szó – gyógytorna, gyógytestnevelés – és a két fogalom nagyon hasonlónak tűnik, sokszor azonos értelemben is használják őket, de valójában különböző fogalmakról van szó. A gyógytornász–fizioterapeuta (angol nyelvterületen a phyisiotherapist elnevezést használják) szakemberek egészségügyi képzettségűek, az egészségügyi ágazat valamennyi területén tevékenykedhetnek, ahol a fizioterápia teljes eszköztárával önállóan dolgozhatnak.

A gyógytestnevelők a testnevelő tanárhoz hasonló képzésben részesülnek, és az oktatási intézményekben azokat a gyerekeket, fiatalokat fogadják, akik különböző betegségek, állapotok miatt a testnevelés órákon nem, vagy csak könnyített formában vehetnek részt. A foglalkozások felépítése a testnevelés órákéhoz hasonló, de használják azokat a speciális gyakorlatokat is, amelyek az adott betegség, állapot során szükségesek. A gyerekek teljesítményét osztályozzák.

Tehát a gyógytorna, és a gyógytestnevelés egymást nem helyettesítő, két különböző ellátási forma. Mindkettőre szükség van, mindkettő fontos a gyerekek, fiatalok ellátásában.

Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok

Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok könyvborítóA kiadvány fülszövege: " Hazánk gyógyvizekben, hévizi forrásokban bővelkedő ország, olyannyira, hogy a világ első öt nagyhatalma közé sorolják e téren.
Mégis - amellett, hogy számos gyógyfürdőkkel kapcsolatos könyv látott napvilágot, - a gyógyvizek és az ivókúrák hatásairól, illetve arról, hogy mely betegségre milyen típusú gyógyvíz vagy egyéb fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget, a lakosság további tájékoztatása elengedhetetlen.
Ezt a hiányt kívánja pótolni a szerző, aki e könyvében a fizioterápiás gyógymódokat ismerteti meg az olvasókkal, mindezt fotókkal illusztrálva."

Dr. Bender Tamás - Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
© Dr. Bender Tamás, 2008
© SpringMed Kiadó, 2008
Szakmai lektor: Dr. Bálint Géza
A mozgásterápiás fejezetet írta: Dr. Kádas Éva gyógytornász
SpringMed EGÉSZSÉGTÁR® sorozat
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.