A sport és a szemünk - Mire érdemes vigyázni?

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
megjelent:

Sportoláskor az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk. A minőségi látás nélkülözhetetlen legyen szó bármilyen sportágról is. Vizsgálatok igazolják, hogy a sportbalesetek 60 százaléka a rossz látásra vezethető vissza, de egyes sportágaknál, pl. a síelésnél ez akár 80%-ra is tehető.

Sportolásnál egy szemüvegnek extrémebb követelményeknek kell megfelelnie, mint normál viselésnél. Izzadunk, különböző méreganyagok távoznak a szervezetünkből, amik bizony hamar tönkretehetik a kereteket, valamint viselésükkor ronthatják látásunkat.

Sportszemüveg, kontaktlencse

A sportszemüvegek feladata - legyen az dioptriás, vagy sem - a szem védelme, a kontrasztok felerősítése, valamint a megfelelő látás biztosítása. Fontos, hogy a szemüvegek biztosan és kényelmesen üljenek az arcon, jól záródjanak, széles látóteret biztosítsanak és törésbiztosak legyenek.

Legjobb alapanyagú lencse az ilyen szemüvegekben a polycarbonát, amelyről tudni kell, hogy pehelykönnyű, szilánkmentesen törik és 380nm-ig az UV ellen is védi szemünket. Sportoláskor soha ne viseljünk üveglencsés szemüvegeket!

Fontos továbbá az is, hogy a lencse megfelelő karc és antireflex-réteggel legyen bevonva, amelyek a páramentesítő réteget is magukba foglalják. Számos keretben találhatóak levegőztető nyílások is, amelyek szintén azt a célt szolgálják, hogy a lencse felülete ne párásodjon könnyen. A védelem tovább növelhető a különböző szivacsbetétekkel.

A szemüvegek szárához fejpántot, vagy sportszárat is illeszthetünk, amik biztosítják, hogy az intenzív mozgás közben is fejünkön maradjon a szemüveg. Nagyon sok esetben a szárakat különböző hosszúságúra vehetjük és a dőlésükön is tudunk állítani, így biztosítva a kényelmesebb viselést.

Az optikai piac folyamatos fejlődésével napjainkban extrém magas bázisgörbületű dioptriás lencsék is legyárthatóak már, amelyek torzításmentes látást biztosítanak a sportszemüvegekben.

Sportoláskor viselhetünk un. clip-on szemüvegeket is. Ezek a keretekbe belülről csatlakoztatható betétet jelentenek, amelyekbe becsiszolhatóak a különböző korrekciók.

Talán az egyik legegyszerűbb megoldás, ha mozgás közben eldobható, napi kontaktlencséket viselünk. A kontaktlencsének számos előnye van sportoláskor a szemüveggel szemben. Növeli a centrális és perifériás látóterünket, együtt mozog szemünkkel, és valódi képet ad (a szemüveg ezzel szemben a korrekciótól függően kicsinyit, vagy nagyít.) Egyes országokban már fittnestermekben is árulnak kontaktlencséket.

"Szemüveg, vagy kontaktlencse?"

"Fontolgatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:

  • Különböző viselési időre készült lencsék (napi, heti, havi, féléves(?)... stb.). Ezek közül anyagilag melyikkel lehet a leggazdaságosabban kijönni és abban a típusban körülbelül milyen árak vannak?
  • Hallottam róla, hogy vannak ún. "lágy" lencsék. Gondolom akkor vannak nem lágyak is. Mi a különbség?
  • Mennyire lehet érezni a kontaktlencsét viselés közben?
  • A nap eleji "behelyezés" mennyi gonddal jár körülbelül?"
A kontaktlencséről - Az orvos válaszol

Sportok, melyek fokozottan igénybe vehetik a szemünket

  • Vízisportok: az úszó- és búvárszemüvegek védik a szemet a baktériumoktól, klórtól, valamint az édes- és sósvíztől. Dioptriás változatban ezek is beszerezhetőek már.
    Vitorlázóknál és szörfösöknél a szemüveg elsősorban az UV-sugárzástól, széltől és víztől védi szemünket. Fontos, hogy polárszűrősek is legyenek a lencsék! Ennek segítségével a zavaró csillogásokat is ki tudjuk szűrni.
  • Labdajátékok: sok labda méretéből adódóan pont belefér a szemüregbe. Ilyen pl. a squash- és teniszlabda is, amely erősebb ütéseknél akár a 200 km/h-ás sebességet is elérheti. Szemüveg viselése nélkül számos sérülést szerezhetünk (pl. szaruhártyasérülés, retinaleválás).
  • Téli sportok: az emberi szem kb. 10.000 lux fényerősségre van berendezkedve. Hófedte területeken a fényerősség 100.000 lux erősséget is elérheti. Használjunk mindig síszemüvegeket, valamint napszemüvegeket!
"Bevérzett a barátom szeme, mi okozhatja?"

"A barátom szeme minden évben többször bevérzik, de nem tudjuk miért. Most újra megfájdult a szeme, de a kamillás borogatástól csak romlott az állapota."Szembevérzés - Az orvos válaszol

(WEBBeteg - Halmosi Edina optometrista-kontaktológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.