Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

Debreceni Egyetem
megjelent:

Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

Az öregedés születésünk pillanatában megkezdődik, de az első igazi tünetek 40 éves kor felett jelentkeznek, amikor az izomtömeg kezd leépülni, egyre gyakrabban alakulnak ki szív-érrendszeri és keringési problémák, illetve csontjaink is gyengülnek. Azt már korábban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitással és a megfelelő táplálkozással tovább élhetünk egészségesen. A szakemberek viszont eddig kizárólag a kíméletes, kardiotípusú aerob mozgásformákat - gyaloglást, úszást, kerékpározást - ajánlottak a 60 éves kor feletti korosztály számára, tiltott volt számukra az erőedzés. A Debreceni Egyetem kutatónak egy folyamatban lévő vizsgálata ezt most cáfolhatja.

Tovább Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

A kardioedzések mellett a súlyzós gyakorlatok is jótékonyak lehetnek

Tavaly indítottuk el kutatási programunkat, hogy bebizonyítsuk: egy hosszú ideig tartó, kontrollált, speciálisan összeállított mozgásprogram - amelyben az izomedzésnek jelentős szerepe van - pozitív változásokkal jár különböző élettani változók tekintetében. Azt vizsgáljuk, hogy az izomtömeg megtartására irányuló mozgásprogramok - az egészségügyi javaslatok figyelembevételével - hogyan hatnak a kongnitív idegrendszerre. Egyre több nemzetközi kutatás irányul ugyanis arra, hogy a legtöbb időskori betegség kialakulása megelőzhető, vagy késleltethető ezzel a módszerrel, de egyértelmű ajánlásokat még senki sem fogalmazott meg. Mi most ezt szeretnénk megtenni - tájékoztatott Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, a program vezetője.

A kétéves, Európai Unió által támogatott projektben 30-40 szépkorút kértek fel, hogy hetente kétszer 45 percet eddzenek egy gyógytornász vezetésével az egyetem fitneszközpontjában, az Unifitben. A szakmai programot Mile Mariann dolgozta ki.

Bővebben Sport: Így érdemes elkezdeni!

Az edzéseken a klasszikus kardiotípusú mozgásformákhoz képest túlsúlyban vannak az izomerőt megtartó, illetve fejlesztő gyakorlatok, melyeket a legújabb edzésmódszerekkel végeztetünk. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a mélyizmokra és a hátizmokra, melyek a helyes testtartást biztosítják, hogy erősítsük a csontokat, megelőzzük a derékfájást, és csökkentsük az időskori eleséseket előidéző mozgáskoordinációs problémákat, amelyek sokszor combnyaktöréshez vezetnek - részletezte a PhD hallgató.

A program egyedülálló abban is, hogy az edzés eredményeit nemcsak kardiális szinten vizsgálják, hanem kongnitív-idegrendszeri laborteszteket és epigenetikai vizsgálatokat is végeznek majd molekuláris biológiai módszerekkel.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.