A sport lassítja a sejtek öregedését

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A rendszeres testmozgás nem csak az egészséges életmódhoz járul hozzá jótékonyan, hanem általa a test sejtjeinek öregedését is lassíthatjuk - olvasható a "Bild der Wissenschaft" című német tudományos lap augusztusi számában.

A telomerek
Az emberi kromoszómák végén elhelyezkedő ún. telomer régió életünk során rövidül, ami jelenlegi tudásunk szerint a sejtosztódási folyamatok természetes velejárója. Ha azonban a telomer túl röviddé válik, a sejt nem képes többé az osztódásra, a sejtgenerációk száma tehát csökken. A telomer így egyfajta kromoszómális órának tekinthető - New Scientist

A Lynn Cherkas vezette londoni kutatócsoport összesen 1200 egypetéjű ikerpár tagjainak életmódját és DNS-láncát elemezte ki részletekbe menően.

A King''s College kutatói az átlagosan 49 éves résztvevők fizikai aktivitását analizálva lényeges különbséget állapítottak meg a testvérpárok tagjai között: a rendszeresen sportolók kromoszómavégződései (az úgynevezett telomerek) átlagosan mintegy 200 DNA-egységgel hosszabbnak bizonyultak, mint genetikailag velük azonos, ám a testmozgást mellőző testvérük.

A londoni molekuláris biológusok a DNA-rövidülés folyamatát laboratóriumi körülmények között figyelték meg, s egyértelműen megállapították, hogy az aktívan sportolóknál a rövidülés jóval lassabban megy végbe, ami azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb élettartamra számíthatnak - az öregedés lelassul.

A kutatók szerint ez magyarázatot szolgáltat arra is, hogy a testmozgás hívei között nemcsak kevesebb túlsúlyos található, s közülük szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint cukorbetegségben is kevesebben szenvednek, hanem az öregedés szemmel látható jeleit sem viselik annyira magukon, mint azok, akik életük folyamán nem sportoltak rendszeresen.

(WEBBeteg - K.J., fordító, Forrás: fr-online.de; lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.