Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Az izomhúzódás terápiájában elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Hogyan enyhíthetjük a panaszokat, mi a teendő?

Mivel izomhúzódáskor az izom szerkezete nem sérül, az izomszövet ép marad. Az izomhúzódás sokszor az izomkontrakció szabályozásában keletkezett zavar eredménye.

Mi a teendő, ha izomhúzódás következik be?

A kezelés célja tehát az izomhúzódás oldása, és az érintett izom újbóli ellazítása.

Nagyon fontos, hogy a kezelést minden esetben olyan hamar megkezdjék, amilyen hamar csak lehetséges! Vagyis ha felmerül az izomhúzódás gyanúja, minden sporttevékenységet azonnal abba kell hagyni!

Elsősegély

Ideális esetben a sérült azonnal részesüljön elsősegélyben, mégpedig a következők szerint (PRICE-terápia):

  • a sérült izomrész nyugalomba helyezése (P=Protection=védelem)
  • a sérült izomrész pihentetése (R=Rest=pihenés)
  • az érintett terület hűtése (jegelése) (I=Ice=jegelés, hűtés)
  • a sérült izomrész kompressziója (szoros bekötése) (C=Compression=kompresszió)
  • a sérült testrész felpolcolása (E=Elevation=felpolcolás).

Pihentetés: Akkor is, ha csak enyhe izomfájdalmat, húzódást érez, pihentesse a sérült izmot, rögtön hagyja abba a sportolást! Ne kockáztassa a súlyosabb sérüléseket!

Jegelés: A hideg csökkenti az izomhúzódás következtében fellépő fájdalmat, és segít megelőzni a nagyobb duzzanatok kialakulását. Erre a célra megfelel a jégtömlő vagy jégkockákkal töltött zacskó alkalmazása. A jeget azonban sose helyezze közvetlenül a bőrére, mert helyi fagyási sérüléseket okozhat.

Kompresszió: Amennyiben van rá lehetőség, már a sérülés helyszínén szorító kötést kell helyezni a sérült területre, ami stabilizálja és kíméli az érintett izmot. Figyeljen oda arra, hogy a szorító kötés ne legyen túl szoros, különben az erek és idegek sérülhetnek.

Ajánlott a hűtés és szorító kötés együttes alkalmazása. Ebben az esetben is érvényes a ne túl hideget és ne túl szorosan szabály!

Felpolcolás: ha a sérült lábat vagy kart magasra helyezi, kevesebb vér folyik az érintett izomba, így enyhíthető a feszítő érzés, a fájdalom és a duzzanat.

Az izomhúzódás okozta fájdalom gyógyszeres csillapítása

Az izomhúzódás nagyon fájdalmas, ezért beszélje meg orvosával, hogy szükség esetén milyen fájdalomcsillapító gyógyszert vehet be. Például az ibuprofen vagy diclofenac hatóanyagú szerek csökkentik a fájdalmat és meggátolják a gyulladást.

Az orvos a sérült terültet pl. heparin vagy aescin hatóanyagú kenőccsel kezelheti, és kötést helyezhet rá. A heparin és az aescin gyulladásgátló, duzzanatlohasztó és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Az árnikavirág kivonata is pozitívan hathat a gyógyulási folyamatokra.

Az enzimkészítmények szedésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények a sportorvosok körében. Ezek hatékonysága vitatott és kétséges.

Gyógytorna

Az izomhúzódás mértékétől és kiterjedésétől függően az érintett izmot legalább öt napig pihentetni kell. Utána érdemes gyógytornával is kiegészíteni a terápiát, ami segíti az izom ellazulását, támogatja annak regenerációs képességét, és hozzájárul az izom erejének megőrzéséhez.

Izomhúzódás esetén gyakran alkalmazott kezelés az úgynevezett „muscle release” technika, amelynek során az izom váltakozva összehúzódik és elernyed. Például az aquajogging vagy az ergométeres kerékpárral való edzés is hozzájárulnak ahhoz, hogy az izom lépésről lépésre visszanyerje eredeti teljesítőképességét.

Akár a „muscle release” technikáról, akár valamilyen gyakorlat végzéséről van szó, mindet csak addig szabad folytatni, amíg nem okoz fájdalmat.

Izomhúzódás után az izomerő újbóli visszanyerését szolgáló, szakorvosi felügyelettel kísért edzés a következő elemekből álljon:

  • tehermentesítő gyakorlatok
  • dinamikus gyakorlatok
  • nyújtó gyakorlatok
  • és sportorvosi felügyelettel végzett terheléses vizsgálat.

További fontos szabályok

Csak rövid ideig és ne túl forró vízzel zuhanyozzon! Amíg nem derül ki egyértelműen, hogy izomhúzódásról vagy izomrostszakadásról van-e szó, zuhanyozás közben is viselni kell a szorító kötést!

Nagyon fontos arra odafigyelni, hogy a sérült elegendő folyadékot fogyasszon. Erre a célra az ásványvíz, az almalé és az ásványi sókat tartalmazó italok felelnek meg leginkább.

Mivel izomhúzódás az esetek többségében a láb izmaiban következik be – kifejezetten gyakori az izomhúzódás a comb- és lábszár izmaiban, illetve a közelítő izmokban –, célszerű lehet a sérült lábat a gyógyulásig részlegesen tehermentesíteni. Ezért súlyos és fájdalmas izomhúzódás esetén néhány napig járás közben támaszkodjon mankóra.

Tovább Izomhúzódás - Hogy kerülhető el? Mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Onmeda.de
Lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.