Tippek a biztonságos szánkózáshoz

DRportal
frissítve:

Most, hogy a tél közepén járunk - és tekintélyes mennyiségű hó is esett - megannyi mókára nyílik lehetőség a gyerekek és a felnőttek számára is. Sokan hóembert építenek az első hóból, a gyerekek hógolyóznak, mások korcsolyázni mennek, de talán a legnépszerűbb kikapcsolódás ilyenkor a szánkózás, aminek sok különféle stílusát választhatjuk.

Ilyenkor télen a környező dombok hirtelen megtelnek emberekkel, akik szorgalmasan húzzák fel újra és újra szánkójukat, hogy ismét lecsúszhassanak rajta. Ha úgy hozza kedvünk, hogy szánkózni megyünk, vagy csak a gyerekeinket visszük el a havas lejtőkhöz, érdemes átgondolnunk pár dolgot a biztonság kapcsán.

Nem kell eltúlozni a biztonsági intézkedéseket, de be kell látni, hogy sok olyan sérülést szerezhetünk szánkózás közben, ami később megkeserítheti a napjainkat a munkahelyen vagy az iskolában.

Válasszon biztonságos csúszópályát!

Az első és legfontosabb szabály, hogy maradjunk távol az utaktól. Sokan csak leszánkóznak az első dombról, ami az útjukba akad, de ha a lejtő alján egy úttestre sodródik a szánkó, akkor az bizony bajt okozhat. Ilyen időben az autók is nehezebben fékeznek, érdemes tehát nyugodtabb helyeken szánkóznunk, ahol távol vagyunk a forgalomtól.

Nézzük meg, mi van a lejtő alján!

A következő szabály, hogy figyeljünk rá, mi van a lejtő alján. Persze sokan úgy gondolják, egy fa nem lehet olyan veszélyes, mint az útra sodródni, de egy jól felgyorsult szánkóval roppant fájdalmas bárminek nekimenni. Ha nincs alattunk szánkó, a domboldalakon akkor is figyeljünk mindkét irányba, hiszen a szánkó általi gázolás is okozhat sok kellemetlen percet.

Védjük a kezeinket!

Mindenképpen viseljünk kesztyűt, miközben szánkózunk, hiszen a hó alatt és a hóban sok minden felhorzsolhatja a kezünket, ha véletlen elesnénk, vagy ha kézzel akarjuk irányítani a csúszásunkat.

Válasszon megfelelő szánkót!

A megfelelő szánkó használata sem elhanyagolható szempont. Sokan házilag készített szánkókkal csúsznak le. Nejlonszatyrokon lecsúszva csodálkoznak azon, hogy fáj az ülepük, vagy gumiabroncsba ülve lepődnek meg rajta, hogy a domboldal felénél már háttal a célnak csúsznak. Az igazi szánkók nem túl drágák, és amellett, hogy biztonságosabbak, legtöbbször gyorsabbak is, mint a házi megoldások.

(DRportal)

Cikkajánló

Tél
Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.