A sí védőfelszerelés életet menthet - Milyen sisakot és síszemüveget válasszunk?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A síelésnél rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. A réteges és a vízhatlan ruházaton kívül a bukósisak és a síszemüveg is mindenképp legyen az alapfelszerelés része!

Hogyan készüljünk fel a biztonságos síelésre?

A síbalesetek megelőzésére elsődlegesen fontos a megfelelő sítudás és felkészülés, továbbá a pályán való közlekedés szabályainak ismerete. Emellett a megfelelő bukósisak, gerincvédő és síszemüveg használatának fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke.

Fontos, hogy a felszerelés kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a szükséges eszközök a megfelelő méretben álljanak rendelkezésre. Ha nem tudjuk megvásárolni, inkább béreljünk szakembertől, mint hogy ismerőstől kérjük kölcsön, így biztosan a számunkra legmegfelelőbb felszereléssel indulhatunk útnak.

Amire szükségünk lesz a síeléshez vagy snowboardozáshoz:

  • Megfelelő, réteges öltözet
  • Védősisak
  • A védősisak alá érdemes sapkát vagy maszkot húzni
  • Csuklóvédős kesztyű
  • Sípcsontvédő
  • Ajánlott a térd-, és gerincvédő vagy gerincprotektor az extrémebb sportot hódolóknak
  • UV-szűrős szemüveg

Fontos a sisak viselése, életet menthet

A sisakot sokan kényelmetlennek, zavarónak tartják vagy éppen esztétikailag nincsenek vele kibékülve. A jól kiválasztott bukósisaknál az a legfontosabb elvárás, hogy védelmet nyújtson a sísérülésekkel szemben, és akár életet is mentsen, ezért a síelésre indulóknál mindenképp legyen az alapfelszerelés része.

Gyerekeknél különösen fontos a használata: ők még nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis fejük egy magasságban van a felnőttek térdével, csípőjével, amivel egy esetleges ütközés komoly következményekkel járhat.

Korábban az Innsbrucki Egyetem sporttudományi tanszékének munkatársai is megállapították, hogy a síelés közben viselt sisak a felnőtteknél 35 százalékkal, a 13 év alatti gyerekeknél pedig 59 százalékkal csökkenti a fejsérülések számát. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közölt tanulmányhoz az osztrák símentő szolgálatoktól és a sürgősségi osztályoktól kérték meg a síbalesetekre vonatkozó adatokat.

Milyen sisakot válasszunk?

A fejsérülés a bukósisak viselésével megelőzhető, illetve a nagyobb ütések enyhíthetőek, ezért annak viselése minden helyzetben ajánlott.

Ahhoz, hogy a leginkább megfelelő fejvédőt kiválasszuk, mindenképp érdemes többet felpróbálni, és azok közül kiválasztani a fejformánkhoz és fejméretünkhöz leginkább passzoló bukósisakot. Éppen ezért ajándékba, látatlanba soha ne vegyünk sisakot!

A bukósisak akkor jó, ha a felvéve nem szorít, nem lötyög, és pontosan illeszkedik a fejre. Még a gyerekek részére sem tanácsos nagyobb fejvédőt beszerezni, hiszen így a sisak nem biztonságos. Ha mégis a szükségesnél nagyobb méretű eszközt vásárol, a fejpánt segítségével szorosabbá teheti. Ne válasszunk olyan sisakot, amit már a felpróbáláskor nehéznek érzünk, ugyanis ez megterheli a nyaki izmokat. Továbbá fontos a sisak megfelelő szellőzése is.

Találhatunk a szakboltokban olyan bukósisakot is, amelyik amellett, hogy a fület is védi, kellő módon biztosítja a hallást. Törekedjünk a minőségre. Több helyen lehet bérelni megfelelő védőfelszerelést, így nem feltétlenül kell vásárolni.

Műanyag vagy karbon? Mire figyeljünk?

A védősisak kiválasztásánál figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen anyagból készült, ami nagyban meghatározza az eszköz árát is.

A legnépszerűbb és egyben legolcsóbb választás a hagyományos műanyag sisak. Ha ilyet választunk, érdemes tudni, hogy egy nagyobb esésnél nem biztos, hogy védelmet nyújt.

Ettől drágább kategóriába a karbon sisakokat soroljuk, ami sokkal könnyebb és strapabíróbb (így az áruk is drágább), mint a fent említett műanyag sisakok. A karbon mint kompozit anyag a csúcstechnológiát jelképezi, nem véletlenül alkalmazzák a Forma–1-es pilóták esetében is, a bukósisakok karbon technológiát használva készülnek. Előnye, hogy nagyobb esések után legtöbbször nem látszik sérülés rajtuk, a gyártók mégis azt javasolják, hogy cseréljük, mert a fejvédő szerkezete az anyag öregedése miatt gyengülhet.

A felső kategóriába a versenysisakok és az aramitos sisakok tartoznak, amelyeket nagyobb esés esetén sem törnek el. Az aramit egy speciális kemény anyag, előnye, hogy törésálló, még az éles tárgyaknak is ellenáll.

Bármelyik kategóriából is választunk, tartsuk észben, hogy törött, sérült sisakkal semmiképp ne vágjunk neki a lejtőknek!

A védelem így sem teljes körű

A bukósisak nem mindenható, egy bizonyos sebességű becsapódásig nyújt csak védelmet. A síelő sebessége másodlagos tényező, egy viszonylag lassú sebességnél is lehet nagy és szerencsétlen a becsapódás.

A fejsérülés megelőzhető, illetve enyhíthető a bukósisak viselésével. De ne feledjük, a sisak sem véd meg mindentől! – mondta dr. Egri Katalin a WEBBeteg.hu portálnak. Az adott esés dinamikája és az ütközés találkozásának a helye dönti el, hogy milyen súlyos a sérülés.

Tipp Ajánlott felszerelések sportág és tudásszint alapján a sielok.hu oldalán

Síszemüveg - Mire érdemes odafigyelni?

Síelés közben az arc és a szemek védelme az erős fénytől elengedhetetlen. Kényelmes, biztonságos, megfelelő UV-védelmet biztosító sárgás vagy barna árnyalatú szemüvegek viselése javasolt.

Ma már a rendszeresen sportolóknak elérhető a dioptriás síszemüveg is. Ugyanakkor ne feledkezzünk el a nagy felületű lencsetorzító hatásáról, mely már zavaró lehet.

Fontos, hogy a síszemüveg vásárlásakor nézzük meg, hogy a kiválasztott darab illeszkedik-e a bukósisakunkhoz és megfelelő-e a szemüveg szellőzése.

Néhány egyszerű tanács, hogyan csökkentse a sérülések kockázatát

  • Tartsa be a pálya biztonsági előírásait és figyeljen az oktató instrukcióira! A sérülések gyakoribbak a kezdőknél, ráadásul a kezdetben beidegződött rossz szokásokat később sokkal nehezebb kijavítani.
  • Ellenőriztesse a felszerelését, vagy béreljen jó minőségű felszerelést használó cégtől. Bármi is történjen, ne a barátaitól kölcsönözzön felszerelést!
  • Mindig a tudásának megfelelő felszerelést használja. A hosszabb sílécekkel nehezebb fordulni, míg a nem megfelelő kötés balesetveszélyes.
  • A sícipőt úgy kell megválasztani, hogy a boka ne tudjon benne mozogni, további fontos tényező, hogy a sarok ne tudjon emelkedni. A kötés megfelelő legyen.
  • Alaposan melegítsen be! Pár percig nyújtsa a combizmokat, a csípő és a fenék izmait, és minden egyes alkalommal legalább 30 másodpercig tartsa ki a nyújtást. Nem szabad, hogy fájjon!
  • Ismerje fel, mikor van szüksége egy kis pihenőre! A legtöbb sérülés délután illetve este történik, a fáradtság miatt.
  • Ne essen kísértésbe! Mindig csak a tudásszintjének megfelelő pályát válassza! A baleseti statisztikák arról árulkodnak, hogy sokkal nagyobb a baleset kockázata, ha egy sokkal tapasztaltabb partnerrel próbál meg lépést tartani.
  • Viseljen megfelelő, réteges ruházatot! Ne felejtse a jó minőségű napszemüveget, védőszemüveget és a naptejet!
  • Viseljen védősisakot! Tudnia kell azonban, hogy egyetlen sisak sem védi teljesen azokat, akik túl gyorsan és/vagy vakmerően csúsznak.
  • Soha ne csússzon egyedül, és legyen tisztában azzal, hol van lavinaveszély. Fontos tudni, hogy a fák lelógó lombkoronája által takart hó-szakadék igen veszélyes. Ráadásul minél jobban próbál kikecmeregni belőle, annál inkább belesüllyed.
  • Sose próbáljon meg zárt pályán lesiklani. Nem csak sérülési kockázattal, de esetlegesen büntetőjogi felelősséggel járhat. A lesiklópályák lezárásának jó oka van, még akkor is, ha annak oka az Ön számára nem nyilvánvaló.
  • Fontos a síbiztosítás, külföldön sokkal körülményesebb és drágább lehet a síbalesetek ellátása.

Ez is érdekelheti Hogyan készüljünk a síelésre?

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.