Az ideális edzésterv hét alap gyakorlatsora

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az edzéstervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, ám valamennyi edzésprogram alapvetően egy minta szerint felépíthető. Melyek az ideális edzésterv alapgyakorlatai?

Myofasciális lazítás: a gyakorlat kb. 2-5 percig tart. Habhengerre vagy teniszlabdára lesz hozzá szükség. A gyakorlat célja a masszírozás, a triggerpontok kezelése és az izmokban és izompólyában kialakult feszültség oldása. Görgesse a hengert vagy a teniszlabdát 30-60 másodpercig enyhe nyomást gyakorolva a triggerpontra vagy az izomfeszülés helyére, amíg a feszültség alább nem hagy. A gyakorlat többek között javítja a mozgékonyságot, serkenti a vérkeringést és segít a sérülések megelőzésében.

Ízületdinamizáló gyakorlatok, dinamikus bemelegítés, tartásjavító gyakorlatok: a gyakorlatok kb. 10-15 percet vesznek igénybe. A dinamikus gyakorlatok a nagy izmokat mozgatják meg, hatnak a központi idegrendszerre, aktiválják az izmokat, az anyagcserét és a keringést. A gyakorlat végzése alatt a testhőmérséklet és a légzésszám emelkedik. Segítenek a mozgás korrigálásában, a gyenge pontok felderítésében és azok megdolgoztatásában. Ide tartozó gyakorlat pl. a támadólépés, a térdhajlítás, a fekvőtámasz, a karkörzés, a csípő- és a hátcsigolyák elforgatásával járó mozdulatok, a különféle futómozgások, stb.

Exorexia
Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé. Amikor kóros a sportolás - exorexia

A törzs stabilizálása: A gyakorlatok időtartama kb. 3-5 perc. A törzs stabilizálását az ágyékcsigolyák régióját nyújtó és a törzs fordításával járó gyakorlatok szolgálják. Törzsfordításnál a törzsnek általában stabilnak kell lennie, és közben csak a csípőízület és részben a hát fordul. Például medicinlabda-dobás. A gyakorlat 5-10 mp-ig tart, 10-szer ismételje meg.

Gyorsaság, hajlékonyság: Időtartam: kb. 3-6 perc. A kezdőknek ugrások, vagy támadóállás ajánlott. A haladók pliometrikus gyakorlatokat végezhetnek, ilyenek például a szabadkézi súlyzóval, a ketlebellel vagy a homokzsákkal végzett gyakorlatok. Egy-három gyakorlatot ismételjen meg 5-10 alkalommal.

Erősítő gyakorlatok: 15-25 percet vesz igénybe. Ideális esetben minden erősítő edzésprogram legalább egy gyakorlatot tartalmaz a következő négy típus mindegyikéből:

  • Nyújtás (felsőtest (vertikális és horizontális))
  • Hajlítás (felsőtest (vertikális és horizontális))
  • Térd (alsótest, pl. térdhajlítás és támadóállás)
  • Elsősorban a csípőrégiót érintő nyújtás (alsótest, pl. csípőemelés és oldalsó lábemelés ellentétes oldalra)

Ajánlott kétféle erősítő edzés alkalmankénti váltogatása: egyik nap a vertikális nyújtó, a felsőtestet hajlító, a váltott lábbal végzett térdhajlítás és az egyik oldalra való csípőhajlítás kerüljön sorra, másnap a horizontális nyújtó és a felsőtest hajlításával járó gyakorlatok, valamint a támadóállás vagy oldalsó lábemelés és csípőhajlítás következzen. Minden egyes alkalomra ajánlott olyan gyakorlatokat összeválogatni, amelyek hatása nem ellentétes egymással.

Anyagcsere serkentés: Ennek a célnak a kitartó gyakorlatok felelnek meg. A gyakorlatokat 4-10 percig végezzük. Választhatjuk például a fekvőtámaszt, a térhajlítást, a támadóállást, a karkörzést, illetve a szabadkézi súlyzóval, ketlebellel, homokzsákkal végzett komplex gyakorlatokat vagy az ugrókötelezést.

Regeneráció: kb. 5-10 perces szakasz. A regenerációt szolgálja a lazító gyakorlatok végzése mellett az edzés utáni egészséges ételek és italok fogyasztása, a masszázs, a nyújtás és az alvás.

Nem szabad minden nap ennek a hét lépéses edzéstervnek megfelelően edzeni, ugyanis ezzel túlterhelné szervezetét. Ajánlott hetente egy vagy két napon sportolni, a többi nap pedig valamilyen enyhébb mozgásformát választani, ami nem megterhelő (pl. más sportágakat is kipróbálhat vagy sétálhat), és teljesen edzésmentes pihenőnapokat is iktasson be!

Tipp: minden negyedik héten változtasson valamit az edzésprogramon, cseréljen ki néhány elemet.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés
Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.