10 őszi sporttipp

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Megérkezett az ősz, és vele együtt az esős, ködös idő, ami lehangolóan hathat kedélyállapotunkra. Ha rendszeresen sportolunk, könnyebben legyőzhetjük a rosszkedvet. Mindegy, hogy a kocogást, a gyaloglást vagy a görkorcsolyázást választjuk, a lényeg, hogy örömünket leljük benne! Adunk 10 tippet, hogy ősszel is fitt maradjon.

Bemelegítés: ha hideg időben csupán néhány percet szán a bemelegítésre, az izmai nem fognak engedelmeskedni. Ősszel különösen fontos jól átgondolt bemelegítő gyakorlatsort végezni minden edzés előtt. A bemelegítés minimum 15 percig tartson!

Öltözet: Sok hobbisportoló követi el azt a hibát, hogy túl melegen öltözik fel edzéshez. A sportolók számára készített funkcióruházat megakadályozza a fokozott izzadást, illetve a verejték felhalmozódását. A légáteresztő anyagokból készült ruhadarabok ideálisak a sporthoz.

Fényvisszaverő öltözet, látásviszonyok biztosítása: különösen ősszel és télen fontos a rossz fényviszonyok miatt, hogy a járműforgalom számára mindig biztosított legyen a sportoló láthatósága. A fényvisszaverő öltözet és kiegészítők (pl. fényvisszaverő ruházat vagy kiegészítő, láthatósági mellény, kis jelzőlámpa stb.) viselése lehetővé teszi, hogy időben észleljék a sportolót, és elkerülhetők legyenek a balesetek. Az is fontos, hogy a sportoló jól belássa környezetét, időben észlelje a veszélyt, ezért ajánlott kifejezetten sportolóknak készített fejre rögzíthető kislámpa viselése is. Lehetőség szerint sötétedés előtt fejezze be az edzést, csak nappali fényviszonyok mellett sportoljon!

Így maradhat fitt és egészséges ősszel is
A hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések. Adunk pár hasznos tippet, hogy Ön ősszel és télen is egészséges és fitt, immunrendszere pedig erős maradjon. Így maradhat fitt és egészséges ősszel is

Légzés: Ha a hőmérséklet 5 oC alá csökken, a hobbisportolóknak nem szabad szájon át lélegezni. Az orrunkon át vegyük a levegőt, így elkerülhető a légúti betegségek kialakulásának kockázata.

Folyadékpótlás: Hideg időben is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Szomjoltásra a szénsavmentes ásványvíz és az izotóniás oldatok a legmegfelelőbbek.

Edzés csapatban: ha odakint esik az eső és fúj a szél, könnyen alábbhagyhat a lelkesedés, ezért egyszerűbb megőrizni motivációnkat, ha csapattal edzünk.

Betegség: aki nátha, köhögés, orrvérzés vagy láz mellett sportol, egészségét teszi kockára. Betegen egyáltalán ne sportoljon, pihenjen és gyógyuljon meg teljesen! Akár szívizomgyulladás is lehet a következménye annak, ha betegen sportol!

Futás csak biztonságosan!: A nedves talajú erdei utak, az avarral, vizes levelekkel borított felületek csúszósak és veszélyesek, ezért az őszi és téli hónapokban kerülendők. Csúszós, jeges talajon a balesetek elkerülése érdekében semmilyen körülmények között ne fusson még a legjobb futócipőben sem! Ez vonatkozik aszfaltutakra, járdára, földutakra és minden egyéb útra egyaránt. Úttesten sose fusson, mivel ez a forgalom miatt minden évszakban veszélyes!

Szünetek: sokszor előfordulhat, hogy az edzést meg kell szakítani néhány percre, ilyen helyzetben ne álljon mozdulatlanul, mert felhevült teste gyorsan kihűlhet. A megoldást a moderált tempójú helyben futás jelentheti.

Levezetés: a levezető (pl. lassú kocogás) és nyújtó gyakorlatok jelentik az edzések ideális befejezését, lehetővé téve a szervezet számára a regenerálódást. Fontos, hogy a nyújtó gyakorlatok elvégzése előtt öltözzön át, a nyújtó gyakorlatokra elég, ha hazaérve kerít sort. Az elveszített folyadék pótlására edzés után jó választás lehet egy csésze meleg (ne forró!) tea.

Így maradhat fitt és egészséges ősszel is
Sportolhatunk akkor is, ha épp meg vagyunk fázva? Milyen mozgásforma árt ilyenkor az egészségnek? A legfontosabb szabály, hogy lázas betegen tilos sportolni! Ha elhatározta, hogy rendszeresen sportolni fog, és igyekszik is ehhez tartani magát, a lehető legrosszabbkor jöhet a megfázás. Mi ilyenkor a teendő? A betegséggel mit sem törődve folytatni az edzést vagy inkább a meleg takaró alatt pihenni? Sportolhatok, ha megfáztam vagy náthás vagyok?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.