Álmatlanság: Segít a sport, de nem azonnal

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Álmatlanság ellen sokszor ajánlják a sportot, ami valóban hatékony segítség lehet a probléma orvoslásában. Ám egy új tanulmány szerint egyetlen edzés nem hozza meg a kívánt éjszakai nyugalmat.

Az alvászavar elterjedt probléma, sokan szenvednek tőle. „Csak a rendszeres edzés hat pozitívan az alvás minőségére, ezért legyen kitartó!” – javasolja Kelly Glazer Baron kutatásvezető, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának pszichológusa, aki kollégáival együtt először vizsgálta, hogy milyen hatással van az aznapi edzés az alvászavarral küzdők éjszakai alvására. Korábban csak azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja az edzés az alvásproblémáktól nem szenvedő emberek alvásminőségét.

Jobb alvásminőség

Jelen tanulmányban tizenegy 57 és 70 év közötti alvászavarban szenvedő nőt vizsgáltak, azért épp erre a korosztályra esett a választás, mert az alvászavar gyakori probléma a változó korú nők körében. A 11 nő 16 hetes edzésprogramban vett részt, valamennyien heti háromszor 30 percet edzettek. A vizsgálat kezdete előtt és után felmérték a nők alvásminőségét, általános hangulatát és erőnlétét. Alvásminőségüket minden nap egy speciális készülékkel figyelték. Azt tapasztalták, hogy az alvás időtartama és minősége idővel jelentősen javult.

Rövidtávú hatással nem számolhatunk

A kutatók megállapították, hogy közvetlenül az aznapi edzés utáni éjszaka még nem érezhető a pozitív eredmény. „A vizsgálatban résztvevők közül volt, aki arról számolt be, hogy egy kemény edzést követően nem tudott aludni egész éjjel. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a sport az éjszakai pihetető alvást közvetve támogatja. Az alvászavarral küzdő embereknek azonban mindenképp fel kell keresniük egy alvásspecialista szakorvost, hogy minél hamarabb megtalálják a probléma okát és megkezdhessék a szükséges terápiát. Ennek része lehet a rendszeres sport, amely súlyos esetben önmagában az okok feltárása és szakorvosi kezelés nélkül nem elegendő a probléma leküzdéséhez.” – hangsúlyozza Baron.

Az alvászavarral küzdő páciensek agyi aktivitása igen magas, el kell telnie bizonyos időnek ahhoz, hogy lecsökkenjen az alváshoz szükséges szintre. Enyhébb alvászavar estén a rendszeres sport akár megoldást is jelenthet a problémára, súlyosabb esetben pedig a terápia része lehet. Az altatók hosszú távú szedése függőséghez vezethet, és idős korban, orvosi felügyelet nélkül, nem megfelelő dózis alkalmazása esetén az elesés kockázatát is növeli.

Mit tegyünk, ha nincs kedvünk mozogni?

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy egy álmatlan éjszakát követően jelentősen csökken az emberek hajlandósága arra, hogy sportoljanak, mivel kevésbé motiváltak és fáradtak. Az alvászavarban szenvedők általában emiatt kevesebbet mozognak, ami negatívan hat vissza az alvás minőségére.

„Ha semmi kedvünk sportolni, akkor is vegyük rá magunkat, és tartsuk észben, hogy hosszú távon nagyon is megéri rendszeresen edzeni!” – tanácsolja Baron.

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus gyógyszereket, a barbiturát-vegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb benzodiazepinek (BDZ). Az alvászavar kezelése

(WEBBeteg - Bak Marianna biológus szakfordító; Forrás: NetDoktor.de; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.