Sport minden életkorban - Idősebbeknek is

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Legyen szó kocogásról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy úszásról, a rendszeres edzés segít a fiatalosság és aktivitás megőrzésében. Tapasztalja meg Ön is a sport egészségre gyakorolt jótékony hatását!

Az edzés megkezdése előtt – különösen akkor, ha egészségügyi problémái vannak – orvosi vizsgálatok elvégzése szükséges. Ha egy új sportágat akar kipróbálni, akkor is kérje ki orvosa véleményét! Aki hosszabb-rövidebb ideje rendszeresen edz, ismeri a sport pozitív hatásait.

A sport erősíti az immunrendszert, valamint a szívet és a keringési rendszert, és javítja a kedélyállapotot. A fogyni vágyók számára további nagy előnye, hogy segítségével könnyebben meg lehet szabadulni a plusz kilóktól, és a normál testsúly könnyebben megtartható. A rendszeresen sportolók esetében a szervezet energiafelhasználása nem csak sport közben, hanem nyugalmi időszakban is fokozódik.

Sport időskorban is!

A rendszeres edzés segít időskorban is megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást. A rendszeresen sportoló idős emberek esetében kisebb az elesés kockázata is.

Edzés terv szerint

Naponta sportoljon vagy elég hetente egyszer? A legjobb a kettő között:, azaz célszerű hetente háromszor-négyszer, egy-egy nap szünetet közbeiktatatva sportolni. Különösen kezdő- vagy újrakezdő sportolók esetében fontos, hogy fokozatosan kezdjen el edzeni, és ne követeljen magától sokat! A túlerőltetés kerülése természetesen mindenkire vonatkozik, a jól edzettekre is, és számukra is fontos a fokozatosság! Adjon időt a testének, hogy felkészülhessen az új kihívásokra.

Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

Melyik sport az ideális?

Ha krónikus betegségben szenved, feltétlenül kérje ki orvosa véleményét, mielőtt sportolni kezd! Legjobb, ha felváltva végez kitartó és erősítő gyakorlatokat is. Nyugodtan felejtse el az olyan elterjedt téves elképzeléseket, amilyen például az, hogy erősítő gyakorlatokkal kevesebb kalóriát lehet felhasználni, mint kitartó gyakorlatokkal. Az erősítő gyakorlatok energiamérlege is jelentős – különösen a kezdő sportolók, az idősek és a túlsúlyosak esetében, akik számára az erősítő gyakorlatok kezdetben könnyebben kivitelezhetők a kitartó sportoknál.

Rengeteg lehetőség van a sportolásra, mindenki megtalálhatja a magához illő sportágat, nem feltétlenül kell a legismertebb, legnépszerűbb sportok (pl. a futás) mellett döntenie!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: apotheken-umschau.de)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.